Kravodlat, ekologiskt närproducerat och i säsong är något vi bryr oss om och vi vill gärna se det i butik eller på restaurang men köper vi det?
Priset avgör, ekologiska produkter blir dyrare och i slutänden så är priset en avgörande faktor för många. Solmogna goda svenska jordgubbar är ju godare än de importerade lite hårda och sällan så där saftiga som en svensk jordgubbe blir. En sån som nästan exploderar vid första tuggan, söt, saftig och smakar somrigt som bara en svensk jordgubbe kan bli.
Svenska jordgubbar har tyvärr en kort säsong. Likaså med exempelvis sparris, svensk sparris är underbar men väldigt kort säsong så vad är säsong för en grönsak? Det odlas grönsaker över hela världen och det är säsong på de platser de odlas så blir det då fel att köpa sparris i april från Tyskland?
Närproducerat, nej det är de absolut inte, är de goda? Nej underbara måste jag säga! En perfekt kokt stor vit sparris med lite smör på, behövs inte så mycket mer för en gastronomisk tillfredsställelse av sällan skådat mått.
Avokado växer inte i rikligt i Sverige men vi köper enorma mängder av avokadon under säsong för den har en lång säsong.
Vad är närproducerat, gården där du bor? 2 mil bort? Var går gränsen för närproducerat? Det är tydligen fastställt att närproducerat inte är i hela Sverige men det finns ingen tydlig gräns på närproducerat. Bondens egen marknad säger 25 mil mellan producent till konsument. 25 mil, det är rätt stort avstånd, tar vi motala som konsument så är det 25 mil till Stockholm och lika långt till Göteborg. Närproducerat, ja kanske det men det känns inte så.
Kravodlat och ekologiskt är så fantastiskt bra på så många vis, det måste vi ha mer av, absolut.
För några år sedan när jag drev en krog så frågade bonden om jag ville köpa hans biff från gårdens kossor som gick ute året om och föddes upp med krav och ekologiskt. Dessa kossor såg jag ofta och köpte köttet, ett magiskt fint kött. Gården låg 2 km från krogen, närproducerat som tusan tycker jag.
2 km åt andra hållet fanns en stolt grisbonde, ekologiskt och kravmärkt griskött som visades upp på ett grissaffari för allmänheten. Många pratade om dessa fantastiska grisar och jag blev nyfiken. Frågade om jag kunde köpa kött från dessa grisar och servera på restaurangen.
-Nej, det går inte!
-Så synd, gör ni inget återtag, frågar jag?
-Nej alla grisar säljs till Tyskland för slakt som ekologiskt kött och sen vidare till England för styckning, svarade den stolta grisbonden!
-Men hur kan det vara ekologiskt med all den transport som sker?
-De föds upp krav och ekologiskt svarade den stolta grisbonden!
-Men hur kan du försvara detta, dina efterföljande kravmärkta grisar får ju leva med utsläppet från transport?!
-Det handlar om ekonomi blev hans svar.
Okej, jag har lite temperament så jag sa några väl valda ord och han blev högröd i ansiktet denne ordförande i LRF, vi pratade aldrig mer med varandra men för mig var detta ren jävla lurendrejeri tycker jag.
Hade denne stolta grisbonden fått rätt betalt i Sverige så hade grisen slaktats och ätits i Sverige istället för att bli korv i England. Så frågan återstår, hur mycket är vi beredda att betala för närproducerat, ekologiskt och kravmärkta produkter?
Jag äter gärna sparris från Europa i deras säsong men inte jordgubbar i januari var nu den säsongen än må vara!