Smørrebrød, jag bara älskar dem! 
Fina, välgjorda smørrebrød som har allt fast i miniatyr.

Jag är ingen entusiast för mackor, trista smörgåsar med tråkigt margarin, svettig ost och en trött gurkskiva på som sedan kläms in i plastfilm gör mig nedstämd och ängslig, men visst det är rätt gott på en utflykt med kaffe eller oboy som barn. Men när det kommer till smörgåsar som är en tavla, ett landskap, en kärleksförklaring till själva livet då njuter jag! Ta som en Tradarmacka, stekt ägg med falukorv, senap, va, vad säger ni då? Kärlek eller hur?! Ett glas kall mjölk fungerar gott till.

Sen har vi de italienska mackorna. Luftiga med knaprig skorpa, olivolja, ett berg av lufttorkad skinka, tomat, pesto och mozzarella! Lite rött vin till det så är picknicken fulländad! 

Men så har vi de bästa! Smørrebrøden, dessa små smörgåsar som kan förändras i all dess oändlighet!



En av mina absoluta favoriter är H.C Andersen, leverpastej, bacon, gelé bland annat.  


Fina välgjorda små skapelser som man önskar att man kunde ställa in i vitrinskåpet bredvid mosters gamla engelska figuriner och bara titta på genom glaset, det är dessa smørrebrød. 


Smørrebrød med rökt sik gjord som en gubbröra är ju så enkelt men alla goda smaker bara finns där!
 Rökt lax, majonnäs, lite kapris och en äggula, där är en macka jag kan äta ofta. Gärna med en byxljummen rackabajsare och en kall pilsner. 
Smørrebrød med biff, pepparrot och äggula och dijoncrème, kniven som skär genom kött, brödet som suger upp äggula och så puffar man på lite av den nyrivna pepparroten, en lagom tugga som har allt man önskar. 
Ja, ni kanske förstår min kärlek till smörgåsar nu, har inget i mot smörgåsar men de ska vara bra, saftiga, goda på ett gott bröd! 
Brödet är minst lika viktigt som det som är på och så var det detta med smör v.s margarin, var gick vi fel med detta att välja bort smör mot något annat? Priset, tveksamt, lite smör kostar inte mycket mer än margarin per smörgås?! Smaken, definitivt inte om inte coviden tog bort all smak så har ju smöret en förtrollande förhöjning av smaker. Testa en kanelbulle med smör ovanpå, min farfar lärde mig detta, gudomligt gott. Nej, köp riktigt smör, njut av er smörgåsar oavsett om det är smörebröd eller en ostmacka, njut bara! 

Sen har vi ju storyn om mitt besök i Danmark där jag såg fram mot att äta på någon klassisk restaurang, smørrebrød med pilsner och den lille en till. Det slutade med pasta på någon italienare vid hamnen, gott, trevligt och bra väder. Sen blev det en Guinness på en Irländsk pub så jag har något kvar, att besöka en dansk krog för ett smørrebrød och den lille en till!