Vad kom först, hönan eller ägget? Det tvistar de lärda om men jag vet nu! De kom samtidigt faktiskt!
 
 
Vi skaffade höns i veckan och hämtade dem i flyttlådor och samtidigt som vi öppnade kartonger så fann vi 2 ägg liggandes i höet vid hönorna. Ett ljustbrunt och ett nära på turkost i färgen. Vilken glädje att få ägg som var ljummet i handen, så färskt.
 
 
Hela familjen har varit inblandat i detta hönsprojekt med att gräva, snickra och måla, en liten dröm går i uppfyllelse för oss att hålla några höns som hobby. Med hjälp av lastpallar i botten byggdes väggar upp som sedan isolerades. 
 
 
Utan tidigare kunskaper om höns så läste vi på, kollade Youtube och frågade runt hur stort det måste vara, var fönster ska sitta, hur stora reden bör vara, hur sittpinnar ska sitta, vilket foder de önskar. Sen var det ju hur djupt ner hönsnät ska grävas för att den vackra men ack så oönskade räven inte ska ta våra höns.
 
Det bästa är när man följer med i olika forum oavsett om det gäller odling, matlagning eller som nu att ha höns så blir alla experter efter typ 2 dagar. Då har alla andra fel och "experten" rätt så det har gällt att leta en gyllene väg i detta projekt. Rätt eller fel så lär vi oss på vägen.
 
 
Men det måste ju få vara fint hos hönsen, vi tror att mattan på deras golv får dem att trivas extra mycket och ge oss massor av ägg, åtminstone ett par om dagen till frukost. 
 
 
Vår tanke är att de ska få gå lösa utanför hönsgården så mycket som möjligt så risken att örnen eller räven får ekologiska höns till lunch är nog stor men den risken får vi ta, hönsen är nog lyckligare tills den dagen och vi får godare ägg.
 
 
 
Inredning är tydligen viktigt har vi förstått, strö på golvet som täcker den fina mattan, hö i reden, sittpinnar på plats, en liten trappa upp som vi nu inser var helt meningslöst då de hoppar upp eller ner till pinnar.
 
 
Har vi tur så kommer tuppen göra sitt med hönorna och så blir det kycklingar av deras lust.
 
 
 På tal om tupp så tar han in hönorna väldigt tidigt, inget nattsudd för dem. Mellan kl 19 och 20.00 är de på plats i hönshus.
 
Sen väljer fanskapet att väcka upp hönor och även mig kl 4,15 med sitt galande, det hörs genom deras välisolerade hus och in i sovrummet, okej, visst var fönstret öppet men ändå, 4 på morgonen? Bättre de är uppe lite längre på kvällen och sover ut på morgonen. 
 
 
De första 2 äggen åt vi under andakt till frukost, ägg som är längre bort än 10 meter från spisen är inte färska tycker vi numera. Om det smakade annorlunda det vet jag inte men det var verkligen något speciellt att äta ett ägg som var så färskt. Dessutom väldigt vackert. 
 
 
Det tredje ägget slog vi en majonnäs på till en toast skagen, definitivt den dyraste majjo jag gjort med tanke på kilopriset för ägget. Materialet och inköp gör att vi om cirka 10 år kan se det som en bra investering. Men det är en hobby och dessutom billigare än golf och många andra tidsfördriv.
 
Vi har döpt hönsen och tuppen, en gul heter Curry, en annan med vacker röd färg heter Picatta med tanke på tomatsås, tuppen fick namnet Coq au vin osv, alla döpta efter olika maträtter för om inte räven eller örnen tar dem så blir de kanske höns I currysås med ris, kycklingpicatta milanse eller en mustig soppa med gott vin och surdegsbröd. Nu är det dags att gå ut och mocka ur hönshuset för de är inte rumsrena, ännu!