Janssons frestelse 
 
 
 
Tiden går så fort, nu är det snart jul igen!
Som jag skrivit tidigare så älskar jag
jul och julmaten!
 
Vissa år har jag tillbringat över 500 timmar med att förbereda och lägga upp julbord tillsammans med kökskollegor, ätit julmat var eviga dag och ändå kunnat sätta mig till bords på julafton och verkligen njutit av ett helt julbord! Ett hantverk att vara stolt över och med glädje vara en del av. Sen finns det ju favoriter på julbordet, en av dem är Janssons frestelse.
 
Jansson är en helt egen rätt som bör ätas för sig själv, gärna med lagrad ost, smör och knäckebröd. Givetvis en kall bira och en byxljummen rackabajsare som ackompanjerar anrättningen!
 
Jag vill ha en ordentlig sälta av ansjovis i min Jansson, den ska ge ett avtryck, en för mild Janssons frestelse är bara gräddkokt potatis och ger ingen glädje för någon förutom möjligtvis en fiskallergiker. Sen har jag sedan några år blandat med matjessill i min Janssons frestelse för att få en lite rundare smak, tror att det var Leif Mannerström som gav det tipset. Så älskar jag min Janssons frestelse.
 
 
När jag för några år sedan var köksmästare på en restaurang och skulle servera julbordet så utbrister en gäst att den Janssons frestelse var den absolut godaste Jansson personen ätit! 
 
Samtidigt som min ständigt gråtande krögare ansåg, citat "den äckligaste Janson" hon ätit. Jag tog inte så illa vid mig, smaken är ju som baken, delad och ägaren bestämmer. Säger ägaren hoppa så frågar jag bara hur länge, det är ändå ägaren som håller i pengar i slutändan. Vi gjorde en klassisk Jansson och alla blev nöjda efter det. Krögaren fortsatte gråta över andra dilemman efter det. Ett litet minne som jag kommer bära med mig.
 
Tillbaks till min version av Janssons frestelse, jag fräser lök, ansjovis och matjessill till en mjuk röra, späder med lite spad och låter det koka in ordentligt. Jag vill verkligen få in smaken av den inlagda skarpsillen i hela anrättningen. Sen använder jag mig helst av hel ansjovis gjord av skarpsill. Lite pill att rensa men så otroligt mycket godare än annan typ av "ansjovis ".
 
 
 
 
Valet av potatis för mig är en fast sort med mycket smak, jag vill hellre köra potatis i ugnen lite längre än att få en "mosig" konsistens, jag önskar textur som ger lite motstånd i munnen. 
 
 
 
Så min hemlighet för Janssons frestelse är att fräsa löken med ansjovis och matjessill, använda mig av skarpsill, sen grädde, spadet från ansjovis, salt och peppar. In i ugnen på 175 grader i 40 min. Sen läggs det på ströbröd, mer ansjovis och smör på toppen. Vad kan bli fel med smör? 
 
Där har ni en riktigt god Janssons frestelse! Hur gör ni er? Alltid kul att lära sig något nytt, att inte våga förnya sig är som att be små barn att inte lära sig gå! Nyfikenheten är min drivkraft som kock!