13 november 1939 föddes Gunnar Sjödahl som påstås vara upphovsmannen bakom smörgåstårtan så till hans minne finns ännu en riktig dag som måste firas, smörgåstårtan dag!
 
Jag har skrivit vid ett flertal tillfällen om min förkärlek till smörgåstårtan, en rejäl bit tårta där alla goda smaker fyller hela gomen på en gång! Säg nu inte att ni tycker det bara blir ett sammelsurium av smaker, det är säkert ändå ni som inte fattat ännu hur man äter ett julbord, det är nog ni som blandar sill med lax med julskinka med prinskorv, janson på samma tallrik i vilket fall så ni måste ju då älska en saftig smörgåstårta.
Nu vet inte jag om denne Gunnar Sjödahl är den förste att göra just en smörgåstårta men han lär åtminstone vara den som kallade det för just smörgåstårtan!
I prinsessornas kokbok från 1931 återfinns något liknande en smörgåstårta, böcklingpastej som fylls mellan brödskivor som sedan delas upp likt en tårta.
 
 
Det gör ju snabbt att smörgåstårtan får kunglig glans och bör ätas i både slott och koja på fredag! Jag har aldrig förstått  varför det finns tuber med böcklingpastej, aldrig  sett någon äga en sån tub tills jag läste prinsessornas kokbok, en tub med böcklingpastej bör nu finnas i var mans hem hädanefter. En nattmacka med böcklingpastej, lite rödlök, ett ägg, kall skivad potatis toppad med dillkvist, kall pilsner och en byxljummen sup så förstår ni nu hur svårt livet kan vara utan böcklingpastej. 
 
Så själv föredrar jag att fylla min smörgåstårta med en riktigt kraftfull leverpastej med dijon. Testa en leverpastejmacka med senap på den, sagolikt, när jag var lärling på byggen mitten på-80 talet så mötte jag en äldre man vid namn Henry. Henry tog alltid senap på sin leverpastej som fru Asta skickat med. Sen den dagen äter jag inte leverpastej utan senap. Jag vet att även Henrys son gör det samma så vi är åtminstone 3 i världen som äter leverpastej med senap. 
Tillbaka till smörgåstårtan, svårt att vara saklig när minnena kommer, lite bostongurka måste med i fyllningen. Andra lagret med tonfisk, majonnäs med citronzest och dill. Sen kommer toppen, oj, där ska det ligga blandat med räkor, ägg, ost, små tomater, rom och annat gott som trängs i ett överflöd av njutning. 
 
 
Men på fredag kommer åtminstone jag göra en liten smörgåstårta när jag kommer hem som får böcklingpastej som fyllning, sältan som är så god tillsammans med inlagdgurka, toppas med majonnäs,  ägg och räkor! Kan prinsessorna fira så kan även jag fira Gunnar Sjödahls födelsedag, hipp hipp hurra!