Jag kan tycka att vi i Sverige generellt sett är dåliga på att äta soppa. Vi kanske föråt oss med den smaskiga köttsoppan i skolan med sirapslimpa och ostskiva.
 
Tre små grå köttbitar låg och simmade med en massa buljong utan någon substans av kärlek överhuvudtaget.
 
Ärtsoppa slevar vi nog i oss ett par gånger om året men sen så blir det nog inte så mycket mer.
 
 
Vid bättre middagar förr så serverades det alltid en liten soppa som en del i menyn och jag själv vill gärna ha en soppa på krogmenyn.
 
Äter gärna en god soppa till förrätt eller varmrätt som har lite genomtänkt garnityr.
 
Visst står det en soppa på buffe och det ingår då äter gästerna den med glädje men att köpa den som förrätt då är det mer sällan. Då äter gästerna hellre en blaskig skagen gjord på frysta räkor, majonnäs, gräddfil, rödlök och dill. Fram med lite bra Skagen vet jag!
 
Men nu tänkte jag ge ett tips, ett gastronomiskt sådant!
 
Soupe 'a L'oignon 
 
Löksoppa, vem kan inte älska en sån fransk underbar löksoppa med ett ostgratinerat lock över. 
 
På de franska bistroerna är det ett måste att löksoppa finns på menyn och i Paris på Brasserie Pied de Cochons har det serverats löksoppa dygnet runt sedan 1947.
För många Paris älskare så har det varit ett måste att besöka dem fram på småtimmarna.
 
 
 
Men löksoppa är otroligt billigt men så fantastiskt gott, sötman från löken som fräses mjukt skapar njutning så som bara änglar kan laga mat. Tänk att servera soppan som nattvickning till goda vänner med ett gott vitt vin till. Till familjen en måndagskväll med lite tända ljus och sätta guldkant på tillvaron. Vi kanske behöver lite guldkant på vardagen nu när omvärlden ser ut som det gör.
 
Så här kommer min version av löksoppan. Har ni liksom jag inte de vackra lejonskålar eller liknande som klarar ugnsvärme så gör som jag och gratinera i en sauteus, så får gäster ta för själva. Men efter att ni provat soppan så åker ni till loppis och köper upp dessa skålar.
 
Den fattiges fest har börjat, eller som någon fransk gastronomisk journalist skrev "Lök är den fattiges tryffel"!
 
 
Löksoppa  4 pers
 
1 kg gul lök (eller silverlök för än finare soppa)
Smör 
Olivolja
1/2 liter vitt vin
1 dl äppelcidervinäger 
7 dl kycklingbuljong alt vegetarisk buljong 
2 vitlöksklyftor 
1 msk farinsocker eller vanligt socker 
2 lagerblad
1 msk timjan
Salt 
Vitpeppar 
4 skivor surdegsbröd eller annat bröd
200 g gruyere, comte eller den ost ni önskar 
 
Gör så här:
Skala löken och skiva så tunt ni kan för elegansen, fräs löken i smör och olivolja med timjan. Låt löken få bli lite gyllene bränd, den sätter sig lite i botten, perfekt så ska det vara. Lägg i tunt skivad vitlök och socker och fräs det en stund. Häll i all vätska och lagerblad, rör om så det goda i botten släpper. Låt det sjuda 15-20 minuter. Sätt ugnen på grillläge och 220 grader. Smaka av med salt och peppar.
 
Har ni skålar som klarar ugnsvärme så häll soppan i dem. Om inte så ha soppa i en låg form, sauteus eller liknande. Lägg brödskivorna på soppan, riv ost och fördela över dem. Gratinera soppan nu i ugnen. Vem älskar inte en varm macka med ost. Det går med fördel att fräsa med rökt sidfläsk i löken om man vill det. 
 
 
Soppan kan man ju koka dagen innan för att sedan bara ge den ett uppkok för att gratineras vid servering. Då är det ju snabbmat faktiskt.
 
Bon apetit!