MUSKOTNÖTEN
 
Tänk att den där lilla bruna kulan kan vara så smakrik, den kommer från en högt träd och härstammar från Indonesien. När pesten härjade ansågs muskotnöten kunna bota de sjuka. 
 
 
Med hjälp av lite nyriven muskot blir potatispurén magisk, den ger prinskorven dess karaktär, utan muskot i en Wallenbergare så blir det bara en kalvfärsbiff. 
 
När jag för 29 årsedan började i restaurangkök läste jag om hur de mer erfarna kockarna alltid hade en muskotnöt i byxfickan reda att riva ner i maträtter. Jag gick sedan runt med en liten nöt i brallan under några år tills jag kom på att det var ju inte så fräscht att riva nöten. Det var ju dessutom inte så jobbigt att gå några meter för att hämta rivjärnet på hyllan, så då fick muskotnöt ligga på hyllan.  Lika illa är det faktiskt med kockar som envisas med att gå runt med pincetten i fickan, redo att vända kött vid stekbordet. Blir snabbt rätt ohygieniskt med pincetten i brallan. Men det var faktiskt inte hygien jag tänkte på.
 
Stuvning
 
I stuvning är muskot helt nödvändigt, spenat med muskot blir otroligt gott till den panerade fisken, till stuvade makaroner går det inte vara utan, med hjälp av lite socker blir makaroner himmelskt gott. Lättförväld blomkål som sen får vändas ner i en stuvning smaksatt med lagerblad, kryddpeppar och muskot är barndomsminnen från min mormors kök. 
 
 
Till stuvad blomkål är ju falukorv helt perfekt, svensk husmanskonst när den är som bäst. Sen är ju falukorv gastronomi av den högre skolan sprungen ur koppargruvorna med flera hundratals års historia bakom sig. Välj därför en falukorv av god kvalitet och avnjut stuvad blomkål, korv med god senap och så kruspersilja över. Jag föredrar den krusiga persiljan för dess smak före den slätbladiga alla dagar i veckan.