Med en kall burk med ravioli i handen funderar jag på gårdagen, alla hjärtans dag! Då åts det fina menyer med förälskade kräftor, ostron, hummer, kalvfilé Oscar, frikadeller med spaghetti men jag längtar efter husmanskonst, sån där mat när den är på riktigt! Sån där mat som mormor lagade, det är kärlek det. Med ättika, socker och kryddor förgylls fina råvaror. Innanlår, oxbringa, kålrötter blir till kunglig gastronomi! 


Jag såg den fantastiska dokumentären om Tore Wretman, tror den hette kökspojken eller liknande. Han skulle återöppna Operakällaren efter en stor renovering i början av -60 talet och hade skickat Werner Vögeli kors och tvärs i Europa för att utforska de allra bästa restauranger som då fanns. När de väl öppnade upp så fick de dålig ekonomi i verksamheten trots massor av gäster och otroligt fin mat. De höll på att gå under av ekonomiska skäl.  
Tore finulade lite och kom på att det skulle finnas husmanskost på menyn tillsammans med dåtidens fine dining. Helt plötsligt hade de räddat ekonomin med hjälp av kalvstek, kroppkakor, grisfötter och ärtsoppa. 


Så nu sitter jag med en kall burk ravioli smaksatt med sambal oelak, "NU MED 4% KÖTT" , undrar hur mycket det var innan i ravioli. Nä jag vill inte veta känner jag. Tänk att vanlig simpel husmanskost kunde rädda Operakällaren ur ett dystert ekonomiskt läge, jag vet att det skulle rädda många krogar än i dag. Alla vill givetvis inte gå ut en kväll och äta kokt kalv I dillsås med så där perfekt kokta morötter som smälter i munnen. Med gaffeln mosa potatis och blanda med den sötsyrliga såsen och bara minnas sin barndom men håll med om att när husmanskost är är bra tillagat så slår det det mesta av annan dålig mat. Ta som exempel när det står "Fläskfilé Oscar" på menyn. Serveras med bearnaisesås, räkor och burksparris. Inte ett rätt med menyn då, visst det kanske är gott men det är så jädra fel att det är ledsamt. Det ska vara kalv, choronsås, tryffel, hummer och färsk sparris,  då är det rätt och världsklass. Själv vill jag inte ens gå in på en restaurang som serverar Fläskfilé Oscar, då jag vet att det inte kommer bli bra. 


Stekt strömming med potatispure, rårörda lingon, brynt smör, kanske lite potkes till det, det är kärlek, det längtar jag efter. Det uppsatt på en meny med Oxfile och liknande skulle öka lönsamhet på många krogar som går knackigt i dag. Titta på de mest klassiska restauranger vi har så blandar de husmanskonst med finmat, de överlever, medans de häftiga restaurangerna kämpar med lönsamhet och lägger ner efter 4-5 år när gäster tröttnat.


  • Matlagning är ett hantverk att vara stolt över, att koka en riktigt god ärtsoppa ska aldrig underskattas, jag skulle gärna sätta mig vid dukat bord och avnjuta en god ärtsoppa. Smaksatt med timjan, mejram och lite senap. Raviolin håller på att ta slut, kan vara sista burken på riktigt länge om än någonsin mer. Det tar tid att bli en duktig hantverkare oavsett skrå, men när det finns husmanskost på menyn så kommer jag det kan jag lova. För så här olycklig var det längesedan jag var. Men jag behöver ju å andra sidan bara diska skeden nu när kvällsvarden är inmundigad.