Slottstek 
 
Det är något väldigt speciellt med vanlig hederlig svensk husmanskost, såna gamla rätter lagade med kärlek.
Det lite allmoge, helylle, något väldigt nostalgiskt över husmanskost. Där en tugga kan få åtminstone mig att fara tillbaka i tiden och fantisera om vackert porslin, fina dukar, vackra matsalar. Tänker mig ett stadshotell i någon liten stad där man gick in för att få sig en bit mat, kanske en pilsner och en tillhörande sup i ett glas på fot fyllt upp till brädden.
 
En måltid är så mycket mer än bara ett födoämne. Så trist med trasigt porslin, fel sortsglas, snedvridna bestick.
 
Ta mjölk som exempel, ett glas mjölk i ett genomskinligt glas smakar så mycket bättre än i en plastmugg, en snaps på hög fot ger ett nästan religöst inslag, vin i ett lagom stort glas där man kan svänga runt aromer och låta sig förföras av dofterna. Porslin likaså, hur många äger en klassisk servis i dag? Inte så många men tänk att duka upp en slottstek på en fin servis, med köttet tunt skuret på ett fat och rikligt av kruspersilja över, grönsaker på ett annat, den fina potatisen som har fått koka med salt och dill och upplagt i en lite djupare karott. Såsen, oh den ljuvliga såsen från slottsteken smaksatt med ansjovis i en rejäl såssnipa med en liten tillhörande såssked, svartvinbärsgelé i en vacker skål. Det är något romantiskt över mat, håll med om det. Det krävs kärlek, kunskap och tid för husmanskonst och vi kanske har tappat bort oss lite genom åren. Så ta söndagen och skäm bort er lite, det går faktiskt att förbereda det mesta dagen innan och sedan tillaga det sista någon timme innan servering. Givetvis måste det serveras pressgurka till detta. Borde vara hårda fängelsestraff för dem som inte serverar en magisk pressgurka till slottstek. Åtminstone bli ordentligt kittlade av övriga gäster.
 
Recept för 6 pers
 
1kg innanlår eller fransyska
Smör och olja att bryna i
Salt
2 gula lökar
4 morötter
Vitpeppar gärna nymald
5 kryddpeppar 
2 lagerblad
7-8 ansjovisfiléer 
1 msk ättika 
2 msk sirap
Vatten att brässera i
 
Gör så här.
Ta en gjutjärnsgryta ellerliknande. 
Bryn köttet runt om med salt och peppar. Lägg i ansjovis, grönsaker och kryddor i grytan. Späd med vatten så det täcker. Lägg på locket och sjud försiktigt. (Matlagning handlar faktiskt bara om en sak, att transportera vätska så försiktigt som bara möjligt, fundera på det, men så enkelt är det faktiskt). 
Späd med mer vatten om det behövs. Sätt gärna en termometer i köttet och brässera till 70 grader i innertemperatur. Skiva köttet tunt. Dela morötter för servering, känn den underbara sötman som finns i en mjuk morot.
 
Sås
 
Den ljuvliga buljongen från köttet
5 dl grädde
1/2 dl svartvinbärsgelé 
 
Sila buljongen och koka ihop med grädde, gelé och smaka av med salt och peppar. 
 
Där har ni ett tips vad ni ska laga till familj, släkt och vänner på söndag! Åk iväg till någon secondhand butik och införskaffa er en fin servis!
 
Med gastronomiska hälsningar!