"Det är skönare lyss till en sträng, som brast,
än att aldrig spänna en båge"
 
Så skrev Verner von Heidenstam i en dikt om krig och patriotism och det kan vi lämna därhän,  men det är väl lite så jag tänker om mitt yrke. Satsa 100% och försök att göra det bästa varje gång, dagen efter vill jag försöka göra det lite bättre. Varför sitta i en gungstol på åldernshöst och tänka att jag skulle gjort ditten och datten så hade jag varit bättre. Testa fullt ut och misslyckas är ett bättre resultat än att aldrig ha försökt. Jag skulle hellre komma sist i vilket VM som helst än att inte få komma dit. Jag tror ni förstår vad jag menar, den som inte försöker kan ju aldrig misslyckas. 
 
 
Trender kommer och går men det lustiga i kråksången är att det gamla hederliga kommer alltid tillbaka, husmanskost likaså. Eller som en räkmacka, den trenden har funnits i många, många år. Utförande kan vara olika genom årenslopp men likförbenat är det ju sagolikt gott med en räkmacka och en pilsner, en liten byxljummen rackabajsare till det sen behövs det inte mycket mer. Men även där har vi spänt bågen hårt, letat efter rätt bröd och fann en hantverkare som bakar förträfflig hålkaka, egen majonnäs med avslut med citron för friskhet i smaken. Vi testade flera olika räkor innan vi valde en vi var nöjda med. Ett ägg som kokas i exakt 6 minuter, serveras på toppen och skärs itu av gäst där gulan får rinna ner över räkor och skapar gastronomisk magi. Bågen är spänd!
 
 
 
Husmanskost har av någon outgrundlig anledning alltid legat mig varmt om hjärtat, den har kommit som trend och försvunnit men ändå är det just husmanskonst jag hållt på med sen dag 1 för 28 år sedan. Jag är nyfiken sen barnsben och vill lära mig mer om matlagning, testar trender, försöker hänga med i det mesta men ändå så är det husmanskosten jag landar i ändå. På Rönnerdahls lagar vi svenska klassiker, vi kallar det inte husmanskost utan bara svenska klassiker.
 
Men all mat över hela världen bygger på husmanskost. Pasta är husmanskonst i Italien, poke bowl, supertrend men det är inget annat än hhusmanskonst på Hawaii, bouef Bourguignon är fantastisk husmanskonst i Frankrike osv. Det gemensamma för dem alla är att det är klassiker i varje land de har sitt ursprung. 
 
 
 
Så vi har spänt bågen hårt, hela teamet har jobbat hårt för att lyckas med dessa klassiker. Bågen har inte brustit, det har kanske varit på gränsen ibland, liksom sjungit lite strängarna men vi har kämpat för att hålla ihop, tagit nya tag, än bättre förberedelser, fyllt kylar till bristningsgränsen och sett fram mot en ny dag. 
 
Vilken resa vi startat, ingen kan nu säga att vi inte försökt med svenska klassiker i lilla Motala, vilket enormt gensvar vi fått på våra köttbullar, wallenbergare, råbiff, Östgötska ärtsoppa, saken, fisk-& skaldjursgryta och mycket mer. Så fantastiskt roligt att vara en del av detta.
 
 
Det tar på krafterna att spänna bågen hårt men som skalden skrev-
 
"Det är skönare lyss till en sträng, som brast,
än att aldrig spänna en båge".
 
Så vi fortsätter spänna bågen, den som inte försöker kan ju heller inte misslyckas. 
 
P.s Verner von Heidenstams bil kan ses på Motormuseum där Rönnerdahls Krog ligger. Så vill ni testa bågen och samtidigt se hans bil så är det en perfekt utflykt.  Dessutom så var Verner von Heidenstam nära vän med Baronessan Carlesson, min morfar farmor och besökte deras gård på den tiden det begav sig.