Så sugen på en god bulle!

Återvunnet inlägg men på söndag är det kanelbullensdag!
 
Det är inte ofta jag blir sugen på bullar, semlor, tårtor och liknande. Men ibland så kan jag känna ett sug efter nybakade bullar och ett glas mjölk, minnas tillbaka till farmors bullbakande, då njöt jag. 
Farfar lärde mig att dra ett rejält lager smör över bullarna och toppa upp med lite medwurst som pricken över. 

 
Men visst är det gott med en ljummen nybakad bulle, dofterna är liksom hemtrevligt och åtgången är stor. Nymortlad kardemumma och smör som ger bullarna det där lilla extra. Använd smör, riktigt smör, det kostar så lite extra än något liknande fett men smakar så mycket extra. Äger ni inte en mortel så köp en, det finns billiga på loppisar eller återvinning. Att mortla sina egna kryddor ger så mycket mer smak än de köpta, färdigmalda små burkar i affären.
Sen den härliga känslan med en skön deg i handen är som den bästa terapin för själen. Att få skapa bullar och andra bakverk är bland det roligaste jag vet, sen om jag lyckas och det uppskattas är det ju fantastiskt!

Släpp era mobiler och paddor, ta med barnen in bakningens underbara värld och umgås lite på gammalt hederligt vis. Ni kommer älska resultatet.

Recept på fantastiskt goda bullar!

1100 gram vetemjöl special
1/2 liter kallt vatten
200 g strösocker
150 g smör
20 g grovt mortlad kardemumma
50 g jäst
15 g salt
1 ägg


Blanda i maskin i ca 12 minuter på långsam fart. Lägg sedan degen i en bunke och ställ in i kylen i 2-3 timmar.

100 gram rumsvarmt smör
1msk kanel
1 dl socker
1 dl vatten
2 ägg
1 tsk vatten
Pärlsocker

Ta ut degen och tryck till den med händer så bubblor försvinner. Lägg den på ett mjölat bord och kavla ut till 50 x 50 cm och ca 5 mm tjock. Dra ut smöret med en stekspade eller liknande och pudra över med kanel. Rulla sedan ihop degen som en rulltårta. Skär sedan med en vass kniv 1/2 cm tjocka bitar. Lägg bullarna antingen i bullformar eller på bakplåtspapper. Låt sedan jäsa 3-4 timmar. Tiden att jäsa är viktig för att smaker verkligen ska komma fram på rätt sätt. Koka upp socker och vatten under tiden till sockerlag. 
Sätt ugnen på 190 grader och pensla bullarna med sockerlagen, strösla med pärlsocker, kör in dem i ugnen i 8-10 minuter. Vispa upp äggen med vatten. Tag sedan ut dem ur ugnen och pensla med äggen. Försök sedan att låta bullarna kallna på ett galler om ni hinner. Häll sedan upp ett stort glas mjölk och njut med barn eller barnbarn! 
Varma kramar!