Håll med om en sak, det är barnsligt gott med lök! Sen är det väldigt svårt att få barn att äta lök det håller jag med om! Lök, lätt karamelliserad så blir det ju som snacks!
 
 
Men pannbiff med lök är ju så sjukt gott men svårt att få barn att äta det är jag medveten om. Köttbullar med lök i färsen går ju bra tills de små kommer på att det är lök i färsen då uppstår oftast problemet med löken för barn. 
 
Har försökt lura mina barn att få vara med att laga mat vilket de älskar att göra även med lök. Men sen äta det de har lagat har varit omöjligt. Känner ni igen detta? 
 
Nu gjorde jag och den lilla Baronessan en lökpaj men vi fick lite lök över så jag gjorde en stuvning på löken med kycklingbuljong och persilja till stekt falukorv och kokt potatis.
 
Ja jädrar i min lilla låda vad hon åt av den lökstuvningen. Till saken är att hon normalt inte äter sås överhuvudtaget faktiskt. Men klart lite farinsocker med löken gjorde ju den till godis. Gaffelmosa potatis och massor av löksås och så till och med min egen söt starka senap åt hon. Lurad, fast nöjd, hon tog två gånger!
 
Men nu kommer vi till lökpajen, vi har inte börjat äta av den ännu men kanske kan hon äta av den också.
 
Älskar ni lök så testa denna lite halvfranska lökpaj inte att förväxla med halvfranska kort, det var något helt annat och långt innan World Wide Web existerade.
 
Lökpaj
125 g smör, snåla inte med margarin nu.
3 dl vetemjöl 
2 msk salt
 
Blanda allt och låt vila i 30 min. Klä en form med degen väldigt tunt, nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen i 30 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader. Baka av pajbotten i ca 10 minuter.
 
Fyllningen till paj
400 gram rödlök 
200 gram gul lök
1 halv purjolök, gärna från toppen och ner
2 vitlöksklyftor eller mer
1 msk timjan
2 lagerblad 
Olivolja 
1 msk farinsocker 
2 ägg
1 dl grädde
1 dl riven ost, välj den ni själva älskar 
Salt
Peppar
 
Skär all lök så tunt ni kan, fräs löken i olivolja med timjan, lägg i farinsocker mot slutet och låt lagerblad gå med. Fräs den mjuk och lite karamelliserad, salta och peppra. Nu kommer en viktig grej kring alla former av paj. Lägg osten i botten, lägg den först av den enkla anledningen att då smälter den och flyter upp så ostsmaken ger hela pajen sin smak och inte bara på ytan. Själv har jag valt mozzarella samt min egen långlagrade goudaost till pajen. På osten läggs nu löken och blanda samman ägg och grädde ordentligt för att sedan fördelas över hela pajen. Ni kan med fördel skära lite rödlök tunt och lägga på toppen. Baka sedan av pajen på 200 grader i ca 20 min. Nu har ni en paj som halva Frankrike vill smaka, kanske även era barn. Servera med lite sallad, en god dressing, vitt surdegsbröd, lite vitt vin till era vänner.
 
Sätt på en basker, knyt en liten scarf och spela lite boule. Detta är kärlek, detta är så barnsligt gott!