CLUPEA HARENGUS
Silvret från havet, i mitt tycke världens bästa fisk!
 
 
 
Många fiskar är kanske godare så som grillad tonfisk, smörstekt torsk, ångad hälleflundra och så många fler men ändå håller jag strömming som bäst. Den går ju att tillaga i hundra och åter hundra olika anrättningar. Inlagd sill till midsommar,  kräftströmming till jul, ramslöksgravad till våren. Stekt salt sill med löksås och dillkokt potatis är ju himmelskt gott. En jansons frestelse med matjesill är så gott att hälften vore nog med en bit lagrad prästost och knäckebröd, där måste det till en byxljummen rackabajsare dessutom. I och för sig så går det bra med byxljummen rackabajsare till det mesta, bara man vill! En jansons frestelse på hälleflundra är inte riktigt lika gott, tror jag. Så därför håller jag strömming så högt på den gastronomiska listan över goda fiskar
 
 
Men den allra bästa anrättningen på strömming är stekt senapsmarinerad strömming med en luftig potatispure,  brynt smör, dill, rårörda lingon och citron. Alltså ni fattar va, så ljuvligt. Strömming som vänds i grovt rågmjöl och så steks i smör blir helt enkelt bara världsklass. 
 
 
Dofterna av strömming, dill och den nötiga smöret gifter sig så fantastiskt och skapar euforiskt lyckorus hos var man.
 
STEKT SENAPSMARINERAD STRÖMMING 
4 PERS
8 hg strömming 
2 ägg
3 dl grädde
1/2 dl senap
Salt
Vitpeppar 
 
Blanda samman allt förutom strömming, klipp gärna bort ryggfenan. Lägg strömming i senapsmarinerad och låt ligga ett dygn. Vänd dem sedan i grovt rågmjöl och stek sedan i smör, svårare än så är det inte. Sen gör ni potatispure på en god potatissort, fast eller mjölig spelar ingen roll, den ska vara god. Koka den till perfektion, inte för länge för då blir den bara vattnig och tappar smak. Kör sönder potatis med elvisp och slå sedan på varm mjölk, grädde behövs inte. Jobba in mjölk i omgångar till en mjuk konsistens, sen avslutar ni med några matskedar med rumstempererat smör och smakar av med salt och peppar. Ta gärna lite nyriven muskot så är det fulländat!
 
Där har ni ett enkelt men så gott recept på strömming! Nu längtar jag ut till Bråviken för att kunna fiska lite strömming, det är vårkänslor det!