Då står man återigen vid slutet av ett år, tankarna far runt om hur året har varit. Vad som blev bra och vad som inte blev så bra. 

Mitt nyårslöfte det sprack som alla andra år, att lära mig röka, att få känna hur ett halsbloss kan vända nere i lungorna och sedan formas till en fin rökring som barnen sen kan sätta fingret i mitten. Men misslyckades i år med det. Kanske ganska bra ändå med misslyckanden. Ur dessa misslyckanden kommer också något positivt, lärdom, kunskap och kanske till slut glädje. 

Ett år som 2023 utan en pandemi som har förstört så mycket skulle ju bli så bra, var det tänkt. Men en liten ynklig rysk, kvartshög diktator vid namn Putin med sitt totalt meningslösa krig ändrade på rätt mycket i världen. Elpriser sköt i höjden, kronans värde sjönk som en gråsten, lågkonjunktur, arbetslöshet för många, elände, elände och elände som Lars Ekborg sa i någon sketch. 

Men ändå i allt detta så har det varit ett rätt bra år får jag summera. Jag har fått jobba med det jag vill och brinner för. Jag har mött otroligt många mänskor som lärt mig så mycket nytt. Haft chefer som varit fantastiskt duktiga på ledarskap som jag tar med mig men också mött otroligt dåliga ledare under året som jag tar med mig utav också. Till och med en 2 dagars kurs i god ledarskap hans med. Mitt egna ledarskap finns det mycket att önska men jag lär mig, lär mig av mina misstag men också av andras goda kunskap. Har funderingar på att skriva något i framtiden om just dåligt ledarskap, mitt egna och andras dåliga ledarskap, jag skrattar faktiskt åt mina egna små anteckningar om just dåligt ledarskap. Mötte den näst sämsta ledaren tidigt i år genom alla mina 30 åren inom restaurangbranschen, det var en lärdom för livet. Den sämsta var för några år sesan och var verkligen något i särklass. Skulle kunna hålla föredrag i dåligt ledarskap om så vore, har själv haft svart bälte i det, men vem vill lyssna på det dåliga, nej bra saker ska vi ha. Positivt, glädje, lyfta varandra, se varandra blir till nästa år, inget trist och tråkigt utan jädrar anamma vad 2024 ska bli bra, dessutom börjar nya året med en måndag, bara det är positivt! 

Men det gångna året då, hur var det? Matlagning, gäster, glädje, brödbak, skrivlust, energi, lust, kreativitet, allt kretsar kring mat och månader kom och de gick men så I slutet av året kom något oväntat. Lite sms skapade pirr och tankarna gick i hundraåttio, på rätt kort tid så stod jag i Operakällaren som köksmästare för Bakfickan och Operabaren igen. Elva år efter att jag slutat där senast. Tredje gången i fadershuset, med mer erfarenhet än tidigare, med mer visdom än senast. Med kanske ännu mer hunger i dag än då, jag har inget mer att bevisa för mig själv utan kan rätt avslappnat njuta av stunden vis av erfarenhet från förra gången. Att få laga mat i en sån miljö med så mycket gastronomiska historier är en ynnest. Att då få vara en liten del i detta är stort för mig och ödmjukheten är äkta. Att få gäster att bli nöjda är det bästa som finns, att ge dem en upplevelse som de förväntar sig eller kanske inte har förväntat sig är det som får mig att må riktigt bra. Så året har varit rätt bra när minnet är kort och avslutet är enormt bra. En sista jobbkväll återstår på nyårsafton innan nyårslöften ska ges igen! Träna mer!? Nej det löftet bryts så enkelt och besvikelsen blir stor. Nästa år ska jag börja röka, det löftet blir ingen besviken över om jag misslyckas!
Önskar alla er som orkat läsa min blogg i år ett riktigt GOTT NYTT ÅR!