Stölder jag är stolt över!
 
 
 
 
Det är nog så att jag alltid varit nyfiken av mig och haft intresse om att lära mig mer. Men enbart om jag har haft kul under tiden. Grundskolan var långt ifrån något som var intressant, kombination av min egen lathet och lärares oinspirerande sätt att undervisa gjorde att jag säkerligen framstod som en tok utan större framtid. Men detta  skulle ändras och det ordentligt dessutom. Att få jobba som kock har passat mig som hand i handsken. Ständigt vara nyfiken på gränsen till excentrisk och komplett galen, en arbetsnarkoman som lyckas försumma allt och alla i min nyfikenhet. Likt lager på lager av en oändlig lök som skalas lär jag mig mer. Men jag blir så inspirerad av andra kockar, möten med kollegor, kokböcker,  sociala medier och på alla andra sätt som bara går att uppbringa.
 
 
Att få äta på riktigt bra restauranger i rent studiesyfte är så inspirerande, att smaka fantastiska kreationer gjorda av kockar som gett all sin kärlek ger mig gåshud av glädje.
För tre år sedan besökte jag Fäviken tillsammans med min son i samband med min 50 årsdag. Tror vi fick 24 avrättningar vid det gamla klaffbordet från 1700 talets slut. Krabban vi serverades fick oss att börja skratta. Det holländska paret vid vårt bord tittade på oss och frågade vad som var så roligt, vi förklarade att denna lilla bit av krabban kan ha varit det godaste vi någonsin ätit. Det ger verkligen mersmak  av yrket. Jag kan nu känna den söta smaken med lätt saltvatten från köttet.
 
 
Böcker är en stor källa av inspiration, de ger mig drömmar och influenser till nya menyer. Att läsa matfilosofi av framgångsrika kockar har följt mig under alla dessa år som kock. Anthony Bourdains bok om hans liv var som att stå axel vid axel tillsammans med honom, boken från Norrlands Bar & grill som jag hade jobbat gratis på parallellt med jobbet på Katarina matbord på söder blev som en liten minnesbok. Gordon Ramsey, Jamie Oliver,  Nicole Ladenis, Mattias Dahlgren,  Oaxens kokbok ja stortsätt alla böcker jag har oavsett vem som skrivit dem ger inspiration  och upphov till stölder. Men jag är inte ensam om att stjäla tankar, utan dessa inspirerande kockar skulle åtminstone min motivation stanna upp totalt. 
 
 Det kan vara små, små detaljer som får mig att gå igång till fullo och lusten att skapa för mig något helt nytt som sedan blir början på en ny anrättning, hjulet är redan uppfunnet av någon annan. När vi var på Fäviken  hade en man vid vårt bord rest enkom till Sverige för att äta Magnus Nilssons mat från Chicago. Han hade 3 timmars bilresa till Chicago, flyg till Stockholm, flyg till Östersund hyrbil till  Fäviken och checkat in på deras lilla hotell samma dag som middagen serverades. Han var otroligt  jetleggad och skulle resa hem samma väg dagen därpå. Han hade samtidigt släpat med sig Fävikens bok på resan och ber personalen om att få CHEFS autograf i den. Tyvärr var inte CHEF på plats. Amerikanen lämnade bordet efter drygt hälften av maten kommit till oss. Han var rätt trött.
 
Men jag har ju haft möjligheten att få jobba med så många extremt duktiga  och inspirerande kockar under tiden i Stockholm.  Haft sån sagolik tur att få den chansen att lära mig av unga och gamla kockar. Vissa har jag bara fått vara i närheten av men jag har ändå iakttagit deras sätt att arbeta. Att räkna upp alla som gett mig inspirerande tankar av arbete, samtal eller betraktande vore allt för många och många skulle ha blivit glömda. Men några kan väl få nämnas, Micke Blom, min första köksmästare som verkligen tog mig an i köket. Sen i Stockholm fick min nyfikenhet verkligen sitt lystmäte, Johan och Niclas på Norrlsnds, Jörgen Persson,  Fritz, Danne, Werner, Erich, Dag, Anita, Fredriksson, Aujalay, Stefano, Jessie och en massa andra som då och även nu inspirerar mig. Sen finns det massor av kockar jag önskar jag fått jobba med bara för att de är fulla av inspiration och kunskap. Fredrik Eriksson,  Mannerström,  Svantesson,  Lang, sen alla unga tjejer och killar som likt hungriga vargar jagar efter sin nyfikenhet,  tänk om jag bara för en dag fick vara med dem i deras kök och se deras glädje, få samtala om deras filosofi och få lära mig nytt och mera. Jag är långt ifrån klar med mitt yrkesval. Jag vill lära mig mer genom andras kunskap och mina stölder från dem. Tack att ni finns!