Satt vid frukostbordet i morse och läste på baksidan av mjölkpaket så som jag gjort sedan barnsben. Ja det vill säga sedan jag kunde läsa och det fanns en baksida av mjölken. 


Minns ni dessa paket, de hade minsann ingen baksida.  Så fina paket men ruskigt opraktiskt att bära hem 10 liter mjölk till en storfamilj. Men nu var det ju inte Rausings utformning som slog mig utan det fantastiskt härliga tips hur man kan spara in på matsvinnet. 

Kolla in nr:1, det går inte av för hackor, frukost och lunch samtidigt, ska man ha ketchup eller hallonsylt som toppingen?
 Klart att det sparar in på matsvinnet men mat måste få vara en njutning. Detta är lite som att ha banan på pizzan, fruktstund eller middag?
 Tänk er en perfekt kokt pasta, så där al dente som den ska vara med en god olivolja som vänds ner, sen tillsätts seg, äcklig, kvarlämnad havregrynsgröt, mumsfillibabba! Vad dricker man till det? Mjölk eller Amarone, kanske är jordgubbssaft det bästa alternativet?  Mycket möjligt att det kommer en uppföljare på baksidan av mjölkpaketet som rätar ut frågetecken, kanske jag bara är en sur gammal gubbe med en massa tokiga tankar.
Men detta fick mig att börja tänka på gröt och Medevi Brunn, i Medevi finns en tradition sedan 150 år att man ska gå en kvällspromenad kl 21,00 med en mässingsorkester i täten. Musikanter spelar på instrument som är lika gamla som traditionen att gå GRÖTLUNKEN. 

Förr i tiden så dukades det upp ett brännvinsbord för de rika och de sämre bemedlade fick äta kornmjölsgröt. Tänk er ett härligt smörgåsbord på denna tid, hur vackert uppdukat det måste ha varit i Wärdshus, hur männen åt så magar stod i fyra hörn, brännvin och pilsner i massor som sköljdes ner. Ren njutning på hälsobrunnen. Åtminstone i min fantasi så var det på detta sätt.
Fattiga erbjöds denna kornmjölsgröt till kvällis och efter det skulle man gå 2 km till en marsch spelad av dessa musikanter. Det behövdes nog röra på kroppen efter denna middag för fattig så väl som rik. Denna tradition finns kvar men nu är det en kortare variant varje kväll kl 21,00.


Men någon gång varje sommar så går man den långa GRÖTLUNKEN  i Medevi. 
Jag jobbade i köket några år i Medevi och skulle laga denna fantastiska kornmjölsgröt för första gången. Den ska serveras med katrinplommon, först så åt man mängder av gröt för att toppa upp med katrinplommon, sen går man 2 km. Magen måste ju vara i uppror efter det.
Jag hade ju aldrig lagat kornmjölsgröt tidigare och frågade en gammal dam som dessutom var god vän med min Aina, min farmor som tillagat kornmjölsgröt ett antal gånger. 
Hon berättade att jag ABSOLUT  inte fick röra i gröten. Den skulle bara koka upp och så var den klar. Hon påpekade detta ett antal gånger.
-ABSOLUT ALDRIG RÖRA I GRÖTEN!
Säkert så sa hon det i förmaning sju, åtta gånger veckorna innan kvällen kom.
Har ni sett en kornmjölsgröt någon gång? 
Jag kokade upp utan att röra, jag ljuger lite, jag rörde lite bara, aningens lite alltså. Så många klumpar I denna gröt, hur faan skulle jag kunna fort bort klumpar om jag inte fick röra om i grytan. Tio personer hade bokat denna grötmiddag med katrinplommon som traditionen bjöd. Det var 10 personer som var så missnöjda den kvällen, farmors väninna anklagade mig för att ha rört I gröten och sa att det var den sämsta gröt som serverats i Medevi under 130 år. Farmors väninna hälsade aldrig mer på mig efter det. Den gröten kunde jag ju blandat ut med pasta.
Har ni sett kornmjölsgröt? Har ni ätit kornmjölsgröt?

Det ser ut som uppkokt wellpapp i både färg och konsistens och jag vet att matens utseende förr var inte viktigt utan mättnadskänsla var det viktigaste. Folk var fattiga och behövde äta sig mätta.
Året efter när långa grötlunken skulle gå av stapeln så hade ryktet gått, endast 6 stycken bokade gröt den kvällen inklusive farmors väninna. Nu jävlar så skulle jag sätta mallen för kornmjölsgröt, jag läste på lite mer. Kokade upp och rörde om ordentligt, det skulle banne mig inte vara några klumpar denna gång. Det sista jag gjorde var att trycka stavmixer i gröten och köra runt likt Tor Isedal när han gör glass i S.O.S filmen med en båtmotor. Så slät och fin gröt. Bära eller brista men den skulle serveras till dessa numera hårt prövade grötgäster. Skulle jag rullas i tjära och fjädrar och bäras ut ur Medevi efter denna gröt. 
Recensionen lät inte vänta på sig, fem av dem tyckte det var den bästa gröt de ätit i Medevi, den sjätte i juryn, farmors väninna sa inte ett ljud men jag tolkade ändå det som stor framgång i min grötkokning. 
Jag måste erkänna att jag älskar traditioner, även denna med kornmjölsgröt innan grötlunk, älskar brunnsmusiken och dessa marscher de spelar på sina gamla blåsinstrument. 
Men låt pastan få vara just pasta och får ni gröt över så stek upp den så som man gjorde förr eller baka på den skvätten som kanske blivit över. 
Besök Medevi Brunn denna sommar och gå grötlunken kl 21,00 och känn historiens vingslag.