Husmanskost när den är som bäst
 
Stekt senapsmarinerad strömming med brynt smör, rårörda lingon & potatispure!
 
 
Detta är så gott att jag lätt att kan äta det flera gånger i veckan. När jag tröttnat på denna rätt så kan jag ta och äta strömming ättiksinlagd med en kall dillsås med kokt potatis och lite pressgurka. Efter det så kan jag som en nattmacka lägga strömmingen på en knäckemacka och fylla de centimeter djupa hålen med smör, créme Fraiche och hackad rödlök! Sen är nog strömmingen slut!
 
 
Bouef Bourguignon!
 
 
En fransk husmanskosträtt som verkligen fått mig att ropa oh la la. Visserligen är det så enkelt att allt med lite rökt fläsk smakar fantastiskt men en bra bouef bourguignon är inte mycket som slår. Lite bröd och lite vin sen så är det kärlek i luften!
 
 
Pytt Bellman!
 
Gräddstuvad pytt i panna, doppsko, kär mat har så många namn men en bra pytt är alltid gott, nä jag menar så hejdundrande gott. Till detta lite rödbetor, gärna en egen inläggning, stekt ägg, saltgurka, en klick Dijon och så HPsås. Detta har jag ätit på ett flertal födelsedagar, en svensexa, 2 bröllop och en massa luncher! Kom aldrig och säg att det är en restprodukt, detta är finkultur som borde få en egen dag varje vecka! Men gillar fasiken inte när det är morötter i en pytt, det går fetbort för mig!
 
 
Rotmos med fläsklägg!
 
 
Denna rätt är barndomsminnen från mormor Signes kök. Kålrot, morot som kokades under lång tid spred himmelska dofter i köket. När jag många år senare kokade detta till min äldsta son som då var 13 år utbrister "ska vi äta det där" när han kollar ner i grytan och ser ett halvt grisarsle ligga med lagerblad, lök och kryddpeppar. Minns inte vad han tyckte om det då men själv så är jag frälst, funnes det en rotmosreligion skulle jag konvertera direkt. Serveras med lite senap och knäckebröd och till detta dricks det mjölk, sen är jag en nöjd man.
 
 
 Korv,korvar och så än mer korv!
 
Älskar goda korvar! Varför, ja det vet jag inte men goda korvar är gott, kan bero på att jag är uppvuxen med korvkioskkultur och där det var festligt att få en korv med bröd av en gubbe med låda på magen. Där han strök på senapen med en träpinne, typ en så som läkare kör ner i halsen och ber en säga ahhhhh utan att kräkas. Läkaren alltså, inte korvgubben men undrar nu var han fick den pinnen ifrån. Men tillbaka till korven, vilket hantverk det är att stoppa korv, att få till rätt konsistens och låta den sätta sig lite innan tillagning! Detta är riktig mat!
 
 
Färsk fisk med ägg, räkor & brynt smör!
 
Sej, torsk, kolja, ja vilken fisk som helst blir sagolikt god med lite ägg, räkor och brynt smör sen får det också toppas med med en massa nyriven pepparrot, till detta bara kokt potatis som kokats i rikligt med salt. Fega inte när ni kokar potatis, då är det inget vidare utan ge på ordentligt så det smakar mer! Detta är så enormt gott att ungdomar borde äta detta som snabbmat istället för skittråkiga burgare hos alla de nattöppna haken! Och tro mig de är alla lika skittråkiga. Kärleken är här!
 
Mat är så gott, så härligt att laga och så fantastiskt att umgås kring. Husmanskost finns runt om oss varje dag i hela världen och minnena kring dessa rätter är så starka hos oss! Njut nu av maten och låt det ta lite tid för den kommer aldrig tillbaka igen, tiden alltså!