Nu får det snart faan vara nog kan jag tycka, detta med bearnaisesås alltså. Vet inte om det är likadant över hela Sverige men jag hoppas verkligen inte att så är fallet. För nu är jag sur på riktigt. Långt ner i texten så kommer ilskan att synas bättre. 
 
Bearnaisesås är ursprungligen från Frankrike, strax utanför Paris och året var 1836 och gjordes på smör. Just det, smör, sånt där äkta smör som är stenhårt och inte går att bre på mackor om det inte får stå framme i rumstemperatur i flera timmar. Det är vad bea görs på. Tillsammans med vinäger, äggula, lök, dragon, persilja, körvel och SMÖR som vispas ihop skapas universums fetaste och godaste sås. Håller ni med?
 
Biff, bea och pompa, satan så gott. Fettet ifrån smöret som ger köttet dess kungliga smakfullhet! Bea med entrecote, oh la la så underbart det är. Alltså bearnaisesås är nog den godaste sås jag vet alla kategorier faktiskt! 
 
Men, ALDRIG på en pizza, big no no då. Skärpning där, är du så bakissugen på en pizza med bea på så borde du nog sluta dricka alkohol för all framtid.
Ärligt, jag tror ju inte att det är pizzabagare som är så äckliga i deras smaksinne säger att vi gör en pizza med bea på! Det är ju gäster som bestämmer det. 
 
- Öhh, fan jag är bakis, jag tar en Margeritha med kebab, ananas, banan, curry och så slår du en spann med bearnaisesås över, det är jag sugen på, säger gästen. 
 
Vill inte tro att pizzabagare från Neapel skapade detta.
 
MEN det är faktiskt inte det som gör mig gubbsur just nu. Inte heller att kändiskockar sätter namn på små vidriga burkar med en äcklig kopia på så kallad bearnaisesås. Dessa såser innehåller inte smör utan rapsolja, margarin med mera. 
 
 
 
Visst, de är hyfsat goda men inte i närheten av den äkta varianten av bearnaisesås gjord på smör. Jag testade för en tid sedan 4-5 sorter av dessa burkar med "bearnaisesås" ingen var bättreän den andre, bäst blev pulvervarianten, den skulle vispas ner smör på slutet. Men som jag skrev så är det inte det som irriterar mig. De är affärsmän dessa kockar och tjänar pengar på sitt namn, smarta affärsmän och det gör de rätt i tycker jag. 
 
Nä det som gör mig trött, sur, förbannad och uppgiven är hur en genuint bra restaurang här i min lilla hemstad har gett upp mot sina gäster. Att vissa restauranger runt om i Sverige satt mallen genom att servera schnitzel med bea och det nu blivit vedertaget begrepp gör att jag väljer bort dessa restauranger. Men vid ett besök i förra veckan på en riktigt bra Libanesisk restaurang här i min lilla stad serveras vi bearnaisesås på alla tallrikar. 
Äkta genuin Libanesisk mat tillagad av en duktig yrkesman i köket som tröttnat på TJATET från gäster om bea till dessa magiska genuina rätter med flera hundra års traditionella smaker från Libanon. 
 
Varför gå på en Libanesisk restaurang om man vill ha bearnaisesås?
Raggmunk med bea?
Blodpudding med bea?
Köttbullar med bea?
Kroppkakor med bea?
 
VARFÖR?
 
Ser det likadant ut i hela Sverige? Hur tänker gäster när de vill ha bea på allt? Dessutom, tyvärr då färdig, kall bearnaisesås på burk. 
Ni som är gäster, skäms ni inte att tjata på en kock så mycket att han eller hon ska ändra på menyn så ni får äta er bearnaisesås på allting? Köper ni en äcklig burk bea hemma och serverar den till falukorv,  stuvade makaroner? Tänk på att även om bearnaisesås är gott om den är gjord på smör så kanske den inte måste serveras till allting? Frukostflingor med bea och lite socker i morgon kanske?
 
Låt kockar få laga SIN mat, sina villkor. Köper ni en Picasso så tror jag inte ni målar om den så den ser lite bättre ut, så låt kockar få behålla sin stolthet. Låt maten få vara äkta, genuin och historiskt rätt så som den alltid varit.
 
Med hälsningar från en sur gubbstrutt!