Jag vaknade upp en dag i veckan med sån abstinens, ledig dag och det kröp i hjärnan, suget fanns där, hela kroppen saknade och längtade. Försökte tänka på annat men rastlöshet tryckte på ordentligt, jag tittade till hönsen, kollade tomater, försökte läsa men abstinens var stor. Kollade i kylen, nära på tomt kändes det som. Inget som kunde stilla mitt behov. Öppnade och stängde kylen och skafferiet så gångjärnen kunde gått sönder. Inget att tillfredsställa mig med. 
 
Nu gick det inte mer, var tvungen att ge mig in till stan för att handla. Jag var ju ändå ledig så varför inte passa på, abstinens är inte roligt. Åkte till affären, spänd på utbud, vad var jag sugen på, inte bara något att svälja utan något som gjorde små frivolter ner i munnen, något som kunde minska min abstinens denna lediga dag! Då ser jag vad jag ville ha, på hyllan ropade den mitt namn!
Conny, CONNY, ta mig, jag lovar att göra dig lycklig! Så vacker den var, dess form var fulländad, nyanser av vitt med lite skimmer mot grönt. Hjärnan börjar tänka vad som skulle bli av denna dag. Vitkål är ju så gott, det stora fina huvudet skulle dämpa min abstinens men vad skulle jag göra med det? 
 
Snabbt for tankar till kålpudding, vackra och fina lager av en av de absolut godaste rätter som finns. Japp, kålpudding skulle det bli. Resten av stunden i livsmedelsbutiken gick fort, nu skulle jag hem och få laga mat igen. 
 
Men hemma så tänkte jag om, kålpudding är verkligen så mycket godare än kåldolmar men det skulle bli kåldolmar, ett gediget hantverk, tidskrävande men roligt att göra.
 
Tore Wretman sa alltid att kåldolmar var hans favorit men det hade han sagt bara för att säga något, han älskade mat, vällagad mat med rötter i husmanskost skrev han senare i någon av hans böcker. Men kåldolmar är gott, otroligt gott och är ett riktigt hantverk. 
 
Välj nu ett stort, färskt vitkålshuvud för era kåldolmar. Skär in lite snett vid roten, koka upp saltat vatten. Det är viktigt med salt, visst man kan alltid tillsätta men aldrig dra ifrån som Erich Schaumburger alltid säger men att tillsätta lagom med salt är viktigt för slutprodukten. När bladen släpper från huvudet så lyfter ni upp dem. Skär bort den grova delen på bladet som suttit vid roten. Spara dessa stjälkar samt roten och koka såsen på.
 
 
Såsen skall enligt alla experter vara en sky på spadet från kåldolmar, visst jag håller med, nästan i varje fall. JAG vill ha en gräddsky gjorde på samma spad, grädden lyfter smaken av kål och sirap och fyller gomen med sagolika smaker. Sen rårörda lingon till det. Jag gjorde rårörda lingon av lathet istället för att koka lingonsylt tills jag insåg att rätt gjorda rårörda lingon faktiskt var så mycket godare än sylt. Hälften med socker av lingon i vikt, alltså 1 kg lingon och halvt kg socker som rörs lätt mosiga. Sen är jag kluven,  kokt potatis som gaffelmosas eller en len potatispuré, visst är det elegant med purén men jag väljer nog ändå kokt potatis i ordentligt saltat vatten. 
 
Här kommer mitt recept på kåldolmar! 
 
4 pers
1 huvud med vitkål, savoykål eller varför inte rödkål
600 g blandfärs
1 gul lök
1,5 dl ris
3 dl mjölk lagerblad 
1 dl ströbröd 
1/2 dl sirap
Salt
Peppar
 
4 msk soja, aldrig colorit soja utan en med god smak
Vatten
Maizena
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl grädde 
 
Gör så här:
Skär runt stocken som jag beskrev ovan, koka huvudet och glöm nu inte saltet. Koka riset i mjölk med lagerblad, salt är ju självklart nu eller hur? Finhacka löken och fräs den mjuk, gärna i smör. Blanda sedan samman allt och smaka av med salt och peppar. Fördela sedan färsen på de lätt kokta kålbladen och vik ihop dem till små fina paket och lägg skarven ner mot en ugnsfast form. Häll över sirapen nu och kör in i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Koka samtidigt rester från kålen i vatten så det täcker, tillsätt kalvfond och soja. Efter 20 min silar ni kålbuljongen över kåldolmar och kör ytterligare 20 min i ugnen. Häll sedan över skyn i en kastrull och koka upp med grädde och red av med maizena till en gräddsky. Smaka upp såsen med salt och peppar. Sen kommer dilemmat, kokt potatis eller blir det en god och len potatispuré? Vad föredrar du?
 
 
Sen var min abstinens stillad för stunden, att laga mat är min yrkesverksamma hobby. Otaliga timmar har det blivit i olika restauranger, många helt obetalt bara för att det är så fantastiskt roligt. Tänk er att få ha ett jobb som är er hobby, tänk att kunna få spela golf, sticka koftor, jaga vilt, leta svamp och få betalt för den hobbyn ni har på sidan av ert yrke. Där är jag, vill njuta av min matlagning, stilla min nyfikenhet och göra gäster nöjda med mat de kanske inte kan göra bättre själva där hemma. Ett krogbesök ska vara en upplevelse från det att gästen tar i dörrhandtaget på utsida och är på väg in i lokalerna tills de tar i samma handtag på väg ut. Jag är ledig i dag så det börjar krypa I kroppen av abstinens, men det kommer att lösa sig för i kylen finns en lax som ska rökas, sen ska jag stoppa lite goda korvar som också får gå in i röken. Saknar bara en maskin att stoppa korv med så tillsvidare så får jag stoppa för hand. För 11 år sedan försökte jag sluta som kock. Höll upp i 4 månader och då var jag inte rolig för någon. 
Ni kanske känner igen abstinensen när ni inte får utöva er hobby?