Det är nu snart slut på januari, en annorlunda januari som inte är lik någon annan januari som åtminstone jag upplevt tidigare. Varje januari hoppas man på en nystart, på förändringar mot tidigare år. Denna januari behöver man inte hoppas på förändringar ty de kommer ändå och till det bättre blir de förändringar som vi möts av.

Men en av saker som inte förändras 2021 är mannens kärlek till grillen. Som en kung vid sin tron stirrar vi män på grillen med kärlek som bara vi män kan förstå. Det är som att se sin förstfödde son just första gången varje år som grillen invigs. Mannen svingar sina tänger och ropar glatt till frugan om ytterligare en kall öl.

-"Ta de i som står i dörren, tredje facket, de är kallast! Sen kan du ställa in barnens mjölk igen om det finns plats nu!"

Vi män köper gärna en tom gammal whiskeytunna och späntar små stickor av för att ge lite extra skjuts på smaken, frugans blomspruta fylls av äppelcidervinäger för att spreya köttet under timmar av njutning.  Under den tiden har kungens tjänare (läs frugan) städat huset, gett trötta ungar mellanmål, rostad potatis i ugnen, gjort sallad, gjort sig själv fin. Mannen står i sitt alldeles egna förkläde med trycket "KING OF THE GRILL" och tar stolt emot gäster och påtalar hur mycket han gjort för att köttet ska bli perfekt. 

Det är rätt lustigt att samma män 8 månader om året inte klarar av att koka potatis eller ta ut något ur ugnen på utsatt tid. Men jag förstår männen just om grill. Det är något genetiskt sen flera tusen år tillbaka att fascineras av eld. Att se elden och på något vis kunna tämja det vilda. Sen är ju matlagningen helt fantastiskt över öppen eld. Bara att grilla en enkel korv på en egentäljd pinne i skogen är ju en upplevelse långt utöver en stekt korv i stekpannan i hemmet. 
 
 
Men jag längtar verkligen till att få komma till kolonin för att grilla. Hoppas på att kunna få kunna bjuda in vänner till en grillning och lämna corona bakom oss. Längtar efter att kunna få låta rökgrillen jobba upp i rätt temperatur, ställa en rostfri bunke med vatten för att få en saftig tjock rökdoft in I köttet. Ni med gasol, om ni nu orkat läsa så här långt, släng bort grillen, ni kommer aldrig att förstå detta annars. Grilla med ved eller kol är så mycket mer än att bara tända gasol och ge lite mönster.  Smidigt absolut men smakmässigt är det ojämförbart.
 
 
 

En schysst dressing

1 dl majonnäs, egen eller köpt
1 dl créme Fraiche
1 tsk lökpulver
1 msk chilisås
1 msk fint skuren gräslök
1 msk dijonsenap
1 msk fint riven pepparrot
 
Denna dressing gör jag ofta och har till sallader eller grillat kött. Så enkelt och så gott. Ibland river jag ner lite ost med kraftig smak och blandar i dressingen. Ett gott bröd med nygrillat, uppskivat kött och toppa med dressingen, lite sallad och färska tomater så är det klart. Så användbar till mycket.
 
 
Längtar till att få lägga in lite ved av äppelträd i min rökgrill, få lägga in en stor bit av högrev och låta den ligga där i några timmar samtidigt som jag tillsammans med barnen får gräva i jorden. Känna jorden mellan fingrarna, se barnen jaga efter maskar och känna solen i ansiktet det längtar jag efter just nu.
Det hade varit rätt så mycket trevligare just nu om det hade varit sommar just nu känner jag!

Ännu schysstare grillkrydda!

1/2 dl gula senapskorn
1 msk kanel
1 dl farinsocker
5 kryddpeppar korn
1 msk timjan
1 msk korianderfrön
1 dl svartpeppar korn
1 msk chilipulver
1/2 dl salt
 
Mortla detta eller kör det i en elektrisk kaffekvarn, har ni ingen kvarn så köp en sådan. Finns billiga på ett känt lågprisvaruhus i södra Sverige. Hoppa över detta med att marinera köttet i timmar. Det kommer inte ge något speciellt ändå. Gör eller köp en krydda och gnid in köttet och låt det sedan ligga några timmar innan grill. Eller gör en glace och pensla köttet under tiden det grillas, då får ni en riktigt god köttbit att bjuda familjen och vänner på.
 
Visst känner även ni nu en längtan efter sommaren!