Surdegsbröd!
 
Morgonen är tidig, kaffet doftar så gott och en rejäl skiva av surdegsbröd med smör, alltså riktigt smör och så ost, med en skivad egenodlad tomat på det, vad mer behövs till frukost. Jag är verkligen ingen frukostmänniska, får tvinga i mig något på morgonen. Men just i dag så är jag sugen på denna macka. Första tuggan, Sveciaosten smakar syrligt, lite starkt , tomaten smakar sommar, skorpan på brödet är så där lagom hårt och inkromet i brödet är så där segt som bara surdeg kan bli. Jag föredrar ett bröd med ordentlig sälta som ger så mycket smak. Just detta är dessutom smaksatt med honung som får det att blomma ut på ett underbart sätt. Det varma kaffet i min favoritmugg är ljuvligt just nu till denna macka, det är då tankarna går till just mackor. Lasse Kroner gjorde en bok med 80 mackor. Den köpte jag aldrig men det är starkt jobbat att fylla en bok med 80 mackor. Kul för honom att ett bokförlag uppmanade honom att skriva den, folkkär skulle man bli! 
 
 
Jonas Cramby skrev för några år sedan en trevlig bok om mackor, med många roliga idéer. Min egen favorit av dem är nog Ruben sandwich. Sandwich uppfanns för att kunna spela kort och slippa kladda ner korten. En Ruben fylls av rimmad oxbringa, en massa sås och god ost. Det är perfekt till frukost. Funkar även dygnet runt till och med på grillen! Det är något att bjuda på vid nästa kalas! 
 
Men vi i Sverige har ju också en egen smörgås, en sån speciell smörgås vid extraordinära händelser! Äts vid födelsedag, dop, begravning, i byggboden som tack för att takstolar är resta, vid avtackningar av gamla trotjänare, för att fira nytt jobb, den smörgåsen går inte av för hackor den heller!
 
Smörgåstårta, det är tur vi har den, fylld med allt på samma gång, lite som en smoothie gjord på julbordets goda grejer fast elegant upplagt så ingen kan titta snett för att man blandar allt på tallriken. Men det är ju ändå så gott, när den fått stå till sig, smaker tränger genom brödet och gör det saftigt. Det var verkligen lyxigt när man fick det som barn men jag njuter än i dag av en god smörgåstårta. Det går att baka surdegsbröd till just en smörgåstårta och den blir ju helt plötsligt världsklass. Att ingen av de otroligt begåvade Nobelkockar serverat just en smörgåstårta, en O.P Andersson och en kall svensk pilsner till det, va? Förrätt och huvudrätt på en gång, tror kungen skulle klappa händer av förtjusning för det. Till dessert kan det få vara glass! Sån där glass som man delade med en kompis på -70 talet. Sån smal avlång glass som skars på mitten och åts direkt ur pappaketet med sked. Undrar om kungen ätit glass på det sättet? Om inte så borde han få testa det, det tillhör en hyfsad uppväxt. En delar och den andre väljer vilken bit han vill ta, det är rättvist. Så bli nu inte förvånad om det bjuds på smörgåstårta och glass om några år den 10 december. Det är ju ändå väldigt mycket svenskt trots allt. Nu är kaffet slut, mackan uppäten, orden slut och barn vaknar! Vilken underbar start på denna dag! Baka nu ert surdeg och ha en riktigt bra dag!