VILKEN HÄRLIG SÖNDAG!

Tycker ni det är trist väder? Tänk då att det är bra med regn, grundvatten fylls på, potatisen och svamp behöver vatten, så tänk vad gott det gör! Men om ni nu börjar svära över dessa ord så kan jag ge lite härliga uppslag för en regnig söndag! Sätt en deg, baka en sockerkaka, läs en bok, spela spel med barnen eller om ni har en kolgrill med lock? Tänd den, lägg en ordentlig grund med kol, åk sedan och köp en stor saftig fläskkarré och och en massa goa grönsaker till det! Okey, fixa det nu direkt så får du fortsätta läsa efter det.

Den dagen som Åke och Anna skulle fota mig och barnen på kolonin för Correns skrift så regnade det jävulskt mycket, 2018 var det. Säkert den enda regn som föll den sommaren. Jag hade tänt grillen i god tid för att få bra glöd. Det regnade så mycket att grillen blev kall vilket inte gjorde så mycket för bilderna. Så när ni tänder er kolgrill i dag i detta väder, ta i då med kol så ni får upp värmen ordentligt. Gnid in er karré med de kryddor ni önskar, en av mina favoriter är spiskummin när jag grillar.
Sen klipper ni lite grenar av era eller grannens fruktträd, det är ändå JAS nu, juli, augusti, september är de månader som de ska klippas. Lägg sedan på dessa grenar lite då och på grillen så får ni en fantastisk fruktig smak på köttet när det rökgrillas under locket! I dag behöver ni inte fråga grannen, han är ändå inte ute i detta oväder! Men grenar av äpple, päron, körsbär, plommon ger en helt annan smak på allt ni grillar. Det är därför ni har valt en kolgrill och inte en gasolgrill just för att kunna elda på med ved eller grenar.
Under tiden som karrén ligger under locket i regnet så kan ni spela spel, läsa bok, rensa på vinden eller något.

Har ni sen en termometer på köttet så vet ni att det är klart vid 70 grader innertemperatur. Men när köttet är vid 50 grader så kan ni lägga in potatis i aluminium folie med olja, salt och peppar, vira ihop det ordentligt och lägg på glöden. Ta ut köttet vid 65 och lägg i aluminium folie för att vila till rätt temperatur. Under den tiden så grillar ni på en massa härliga grönsaker. Rotfrukter, majskolv, purjo, äpple eller vad ni gillar. Nu kan ni njuta på altanen eller i köket av en stor saftig köttbit. Att grilla en sån här dag ska få ta tid så man hinner umgås med familjen eller goda vänner.
Vill ni inte göra detta utan bara sura över dåligt väder en söndag på er semester så varsågod men jag tänker njuta av en ledig söndag!