
En gång på slutet av -90 talet sökte jag ett jobb på något ställe som jag inte minns namnet på. Jag kommer dit och möter de båda ägarna utanför. De sitter i vita kockrockar, tjocka som bara fryntliga kockar kan vara, skägg som jultomten hade varit avundsjuk på. Inte vad jag var van vid.
De sa till mig, "Grabben vill du lära dig husmanskost så har du kommit rätt. Här kokar vi oxsvans efter konstens alla regler förstår du!"
Jag skulle fundera på det men visste direkt att det inte var för mig. Jag hade ju inte flyttat till Stockholm för att laga husmanskost. Gudarna ska veta att jag ångrat mig. Tänk vad de gamla stofiler kunnat lära mig.

Kokt kalv i dillsås, när den är bra så finns det inte mycket som slår det. Tänk att få glida in på kvarterskrogen en kväll och få en perfekt sötsur dillsås. Gaffelmosa potatis och bara känna alla smaker virvla runt i gommen. Det är barndomsminnen av rang.

Rotmos, så där perfekt kokt med buljongen från köttet, smaken av kryddpeppar och lagerblad som bara finns balanserande som en lindansare och smaksatt med senap. Fläsklägg eller oxbringa beror mer på dagsformen, båda är vansinnigt goda. Buljongen smöras upp och mixas med persilja. Rotfrukter som är så där mjuka så de smälter i munnen som Werner Vögeli sa till mig.

Sen måste ju givetvis Laxpudding omnämnas i detta sammanhang. Alltså, helt ärligt den är med på topp 5 av min lista över husmanskost. Den är ett konstverk när den är rätt gjord. Tre lager perfekt skivad potatis, två lager med rimmad lax och fräst lök, massor av dill. Omsorgsfullt lagd med kärlek och varsamhet. Då betalar jag hellre för detta än för oxfile. Utan kärlek och varsamhet så kan man nästan kasta den till hönsen faktiskt. Ledsamt att se när man inte ger rätten dess välförtjänta respekt. Mycket ledsamt. Sen skirat smör smaksatt med citron och toppas med färskriven pepparrot.

Wallenbergare likaså, rätt utförd så är den perfekt, illa utförd så är det ingen Wallenbergare. Många tror sig kunna laga den men få är kallade. Sen är ju pommes pure så viktig i detta sammanhang. Mjäll, len och fin, fylld av potatisens goda smak och så smöret. De små ärtorna som poppar i munnen, rårörda lingon, inte sån lingongele eller vad kan kallas i de små plastburkar som ofta serveras.

Stekt strömming av alla dess sorter, brynt smör, smält smör spelar ingen, potatispure igen, kanske lite lingon, ostbit, en byxljummen rackabajsare och en sval pilsner. Där är vi i topp 5 igen.

Det finns fantastiskt mycket husmanskost att det är svårt att välja. Kålpudding, åter igen så är utseendet viktigt, fina jämna lager med kål och färs om varandra. Rikligt med sirap, bakas av och sätta i press för att få fina lager. Estetik är viktigt även med husmanskost. Blev ordentligt osams med en kock som bara blanda ihop färsen och kålen och formen och in i ugnen. "Det smakar ju likadant" svarade han. Jo förvisso men det kan ju se vackert och noggrant ut ändå. Mycket av vår husmanskost är sötsurt, lingon, dillkött, inlagd strömming och mycket mer. Lingon är viktigt för vår husmanskost.
Så på min 10 i topp utan rangordning -
Gräddstuvad pytt i panna, laxpudding, stekt strömming, stekt fläsk med löksås, torsk med ägg och persiljesås, bruna bönor med fläsk, kokt kalv i dillsås, pannbiff med ölbrässerad lök, fläsklägg med rotmos, kan göra den 10 i topp ännu längre, men detta är kärlek. Eller som den gode Tor sa, "Det är mat på riktigt". Vila i frid käre Tor, en dag möts vi igen och då jävlar ska det få puttra i grytorna.
Så vad är din favorit bland husmanskost?