Pasta
I dag är det världspasta dagen. Men även champagne dagen.
Pasta kommer från Kina med några tusen år på nacken så det ska inte italienare ta åt sig äran på. Men Marco Polo seglade iväg till Kina och kom tillbaka till Italien och så fick vi denna underbara delikatess som jag själv faktiskt avnjöt nu på morgonen så som en kall underbar lasagne. Jag har älskat pasta sedan 5-6 år när min mormor kokade spaghetti med smör. Åt sedan pasta med smör och ketchup i många år. Än i dag så vill jag ha pasta var och varannan dag.
 
Bra pasta med olivolja och parmesan, sen behövs det inte mycket mer. 
Pastan kom som jag skrev i från Kina och ett mine jag har var när jag utan större kunskap satte upp wokade nudlar på en meny 1996 på dåvarande Neptun i Motala. Sålde rätt bra då det var ovanligt på krogen i min lilla stad. Tills en dag när en än mindre kunskap än jag kom in dagen efter och klagade på vår wok med udonnudlar. Den var väldigt god tyckte hon men det var ju vanlig spaghetti tyckte hon. Argumenten haglade från alla håll, till slut frågade jag var pasta kom ifrån, Italien blev svaret, var kom det ifrån innan det då? Svaret uteblev, Kina berättade jag, hämtade paketet med udonnudlar. Hon fnyste lätt, vände surt på klacken och gick därifrån utan att vara övertygad men hon krävde efter en timmes tjat att få pengar tillbaka och hon fick dem. Gästen har alltid rätt, eller nästan i varje fall.
Så idag åker ni och köper en bättre sort med pasta, bronsvalsad sådan,  lite skaldjur och kokar en underbar anrättning och så dricker ni kall god champagne till det!