Äntligen så är väntan över, äntligen närmare vi oss jul och dess härliga julmat! Längtar verkligen efter att få äta julmaten med alla dessa härliga kryddor! Dessa svenska smaker av kanel, ingefära, kryddpeppar, nejlika och så vidare. Väldigt svenska smaker men det är ju inte direkt inhemska kryddor.
 
Långt tillbaka i tiden var desa kryddor guld värda. Innan pengar var gångbara världen över så bytes råvaror för import och export, vad Sverige hade att byta bort vet jag inte men vi bytte till oss dessa kryddor från arabvärlden och det var bara de rikaste i Sverige som hade råd med dem. Tänk hur trist vår underbara fläskkorv vore utan kryddpeppar, eller lutfisk utan rikligt med kryddpeppar det är som kaffe utan grädde eller kärlek utan kyssar. Tänk er sillinläggningar utan lagerblad och nejlika, vad vore julmaten utan dessa underbara kryddor. Det är kärlek.
 
 
Runt om i svenska restaurangkök så pågår en febril aktivitet att hinna få till alla köttbullar, pressyltor, aladober, korvar som stoppas, fiskar som gravas. Ett magiskt hantverk som älskas av några få kockar men hatas av så många kockar. Jag har svårt att förstå det, när hantverket är som mest så tröttnar en del kockar. Under 6-8 veckor så är det visserligen bara julmat med förberedelser och sedan julbord men ändå så längtar jag till julafton för att kunna sitta ner och njuta av sillsallad, egengjord grov leverpastej, bruna bönor som fått vändas runt i en massa härligt flott.
 
Nu är det 3 år sedan jag fick ställa upp ett julbord i egen regi men oj så härligt det kommer bli!
Mycket vilt i form av egen korv korv, vildsvinsköttbullar, fasanterrinne, röding&-kräftpate. Sen kommer jag att röka kött, fisk och korvar under många timmar, detta är njutning för mig, en livslång kärlek, en livsstil detta underbara hantverk som kockyrket är. Sen gottebordet, ett avslut med en massa småsaker där man inte behöver välja utan bara trycka in dem en efter en i munnen. 
Nu blev jag hungrig, skulle vilja ha lite fluffig äggröra och ett rökt renhjärta nu på kavring! En lagom tempererad julöl och en byxljummen rackabajsare till det, klockan är ju ändå 11.00 någonstans i världen!