Nu är sommaren här, igen, äntligen! Vintern var otroligt seg och långvarig. Kylan släppte liksom inte taget men så helt plötsligt kom det värme. Mössan åkte av och byttes ut på gubbkepsen, jackan blev snabbt för varm. Så det blev dessutom behagligt att grilla, för grilla kan man göra året om men det är ändå skönare när värmen kommer. En fet fläskkarré inhandlades och rubbades in med karibiska kryddor för att sedan penslas med egen glace.
Att marinera något är sån bortkastad tid. Kryddningen tränger ändå aldrig in i köttet annat än att det ligger några veckor. Krydda och pensla på glace i omgångar så har ni ett perfekt koncept på kött.
Sen är kolet viktigt, det ger smak, billigt kol eller briketter är ju faktiskt ingen höjdare men har ni tillgång till lite ved från fruktträd så blir det sagolikt. Själv hade jag billigt kol, briketter samt barkfri björk till min glöd. Visst det tar tid och har du inte den tiden så köp en elgrill och missa hela härligheten eller låt frun steka köttet inne som vanligt.
Men ta er tiden med kolgrill, inte gas eller el. Kol så tillagningsmetoden får ge smak åt råvaran.
Sen är ju tillbehör viktigt. Vi valde (läs jag) tzatziki och där är jag petig och tjuskallig. Sen får mina grekiska vänner säga vad de vill men det ska vara dill i tzatziki. Mycket gurka som fått dräneras på vatten som blandas med yoghurt, vitlök, svartpeppar och hackad dill. Ja jädrar I min lilla låda så gott det är.
Grillad hel potatis som sen får den svala tzatziki över sig med ett gott kött som lite citron pressas över, där behövs inte så mycket mer än så förutom goda vänner som bjuds in!
Äntligen är sommaren här!