Måndag och skinkmackor har avlöst varandra som på löpande band från den 23,e december! Grovt rågbröd med smör, skinkskivor med en massa smör har inmundigats med härlig fryntlighet morgon middag och kväll. Även som en nattmacka har det slunkit ner! 
Så därför blev det lite julskinka även till lunch I dag, men nu blev det panerad julskinka. 
 
 
En rejäl skiva med julskinka som vänds i vetemjöl, ägg och sedan ströbröd. Steks i olja och smör. Allt som dubbelpaneras för att sedan stekas eller friteras blir ju sjukt gott. Saftigt, smakrikt och nyttigt tror jag. 
 
Till det passar ju stuvning som hand i handsken. I detta fall blev det svartkål men vilken kål som helst blir ju en festmåltid utöver det vanliga. Nyriven muskot, salt och vitpeppar som fyller ut stuvning med massor av kärlek. Fräs kålen med olja och sedan en aning med vatten. Gör en bechamelsås efter konstens alla regler. Fuska inte med bechamelsås utan gör det ordentligt. Där ligger grunden för hela rätten. Vänd ner kål och vätska i bechamelsås och smaka av.
 
 
Koka potatis i rikligt med salt, snåla inte. Låt saltet verkligen dra fram potatisens smak så den kommer till sin bästa sida. 
 
 
Kanske inte är stjärnstatus på den maten men för en sann gourmet är detta himmelriket, barndomsminnen kommer tillbaka där grönsaker stuvades till falukorv, köttbullar, panerad fisk och mycket mer. Så just idag kunde jag inte låta bli att steka en panerad skiva av julskinka med stuvad svartkål, potatis och så givetvis en klick med god senap till detta. Det är ju nog faktiskt rätt många stjärnor runt denna underbara rätt några dagar efter jul!