Nu är vi några dagar in på det nya året och det kanske är den fattigaste månaden på året, tyvärr. Julen kostar otroligt mycket att fira och det är långtifrån lönedagen. Vi skulle ju inte köpa så många paket sa vi men trots det så är kistbotten tom.
Tittar just denna morgon på när en kändiskock lagar billig mat på nyhetsmorgon. Vet inte om musslor är så jädra billigt för att mätta en familj, otroligt gott, absolut men billigt, nej.
Nu efter jul så säljer affärerna ut julmat så som julskinka, revben, julostar och mycket annat.
Julskinka går ju faktiskt att äta året om, tunt skivad och gör en god schnitzel, ett tips då är att ta lite mer äggvita än äggula så får ni en sån härlig fluffig panering. Tärna upp en bit julskinka och koka en underbar ärtsoppa, ett tips då är att koka timjan och mejram som ett avkok och sila ner i ärtorna så får ni smaken men slipper örterna i soppan. Sen tycker jag personligen att det ska vara lite senap med i soppan som smaksättare. Sen går det ju alltid att göra en pastasås på skinkan eller varför inte en lätt stekt skiva av skinkan och stuvade grönsaker, går knappast att ogilla stuvade grönsaker. Köp en billig julost och ställ den längst in i kylen några månader så har ni en vällagrad ost till midsommar.
Sen finns det kanske en låda med olika grönsaker i affären för några tior som kan bli en fantastisk grund till massor. Jag kom över en sån låda med svinn för just 20 kronor.
Tomater, champinjoner, lökar som får bli som en ratatouille med hjälp av lite timjan, rosmarin, vitlök, lagerblad och en burk hela eller krossade tomater.
Fräs upp grönsakerna i olivolja eller vanlig olja och slå på vatten så det täcker.
Låt nu detta koka i någon timme på låg temperatur och smaka av med salt och svartpeppar.
Nu har ni en magisk grund till så mycket. Ni kan ju absolut tillsätta chili och ha till taco. Går att frysa in eller hälla direkt i väl rengjorda burkar och spara i kyl. Denna grönsaksröra går att vända ner i en pasta och riva ost över så är en underbar maträtt klar. Använd som en grund till en soppa med gott bröd att doppa. Tillsätt då bara mer vatten, någon buljongtärning, kanske en skvätt vin. Sätt en enkel deg med barnen och baka ett bröd, jäst, vatten, salt och mjöl så har ni en limpa på en timme. Rosta av en kyckling med potatis och servera med röran.
Men jag tog dessutom undan några deciliter till nästa omgång på hamburgare.
Tillsatte lite chili, honung och grovkornig senap som blev över från julbordet. Kokade ihop detta till en väldigt tjock röra. Nu får den stå i kylen tills det snart är dags för en sån "Håll käften burgare", ohh jag älskar att göra och äta hamburgare. Kom ihåg några regler,
1) hamburgare äta alltid med händerna
2) ju kladdigare ju bättre det är.
Så håll lite utkik här i bloggen så kommer recept på både burgare och ett riktigt gott hembakat bröd. Brödet till burgare är otroligt viktigt! Så åk nu till affären och leta efter billig mat efter jul och gör om den till festligheter!
Så himla bra och fina tips och recept Conny! Jag köpte en skinka i förrgår , kokade igår , har nu en fin buljong att göra tex grönkålssoppa med ägghalvor och tunna skivor av den kokta ogriljerade skinkan på knäckemacka med Hovsenap o purjolök är såå gott!
En annan soppa är den libanesiska mangoldsoppan ( spenat) med libser och potatis o koriander är så god!