De som inte gillar Jansons frestelse har nog aldrig gett den en rimlig chans!
 
En god Janson, knäckebröd med smör, alltså riktigt smör och så ost, sen behövs inte mycket mer än så! Möjligen en halv kall pilsner och en byxljummen rackabajsare till anrättningen.
 
När jag för några år sedan gjorde denna Jansons frestelse på en krog sa ägaren att det var den äckligaste Janson som ätits. Gästerna var lyriska då likaväl som innan och efter. 
 
Jag har några speciella tricks för den absolut godaste Jansons frestelse man kan få, åtminstone i mitt tycke. Testa detta nu inför julen.
 
Skala och strimla ner potatisen som vanligt. Skiva löken och fräs den mjuk i olja, ta sedan äkta ansjovis, gärna hel sådan och lika mycket matjessill som får gå med löken tills den blir som pure, gå i med all spad från ansjovis och koka in ordentligt. Gör ni 4-6 portioner så ta en större kastrull, lägg därefter i den strimlade potatisen, vänd ner nåon matsked med potatismjöl och på med massor av fet grädde. Koka den på spisen under låg värme tills den blir krämig.
 
 
Gör ni den i ugnen så ta en stor form och rör om då och så den blir krämig. När Janson sen är klar så lägg över den i den form ni önskar servera den från. Detta kan ni göra flera dagar innan den ska bjudas på. Stössla rikligt med ströbröd, lägg ner ansjovis på och så rikligt med smör. Sen sätter ni in den i ugnen när ni ska servera den.
Att den blir så där ruskigt god beror på ansjovisens sälta som man önskar men också en viss sötma från ansjovisen. Att jag fräser med fisken är för att få in smaken i hela Jansons frestelsen, sältan finns i hela tuggan på ett helt annat sätt. Potatismjöl gör att den inte spricker, sett så många tråkiga Jansons frestelser där den spruckit. Våga testa och njut sedan ordentligt av världens godaste Jansons frestelse!