Jag ska erkänna något nu, jag lagar inte mycket mat hemma när jag är ensam. Det är sant, kan bli en burk kall ravioli med chili direkt ur burken, eller en burk vita bönor, direkt ur burken.
 
Jag är till och med så less på att laga mat när jag är själv att jag helst köper burkar med en sån ögla att stoppa in fingret och lossa locket utan att ens behöva dra ut lådan för att leta upp burköppnaren. Men har jag familjen eller vänner så älskar jag matlagning då kan jag fixa under lång tid och njuta av tiden i klket.
 
Men så idag blev jag sugen på pytt Bellman, rödbetor, ägg, hp-dås och lite dijonsenap, kanske en knäckemacka, en byxljummen rackabajsare och en god pilsner till det. Det är ju ändå lillördag så då passar man på!
Så i den lokala lanthandeln så skulle jag shoppa loss till en fantastisk pytt i panna, så sugen men där så hör jag det tjocka skivade stekfläsket ropade efter mig från hyllan. Där låg de, fint skivade, sida vid sida och bara väntade på att stekas så där elegant, inte för hårt och inte för mjukt utan helt perfekt. Sen önskade fläsket att få accompanjeras av en tät löksås. 
Vem är jag då att motstå detta förslag, fläsk med löksås är definitivt en av mina topp 10 på husmanskostlistan.
 
Men det finns några viktiga saker att tänka på när man gör fläsk med löksås, det behövs salt, saltet är otroligt viktigt för att framhäva såsen, potatis samt vitpeppar. Vitpepparn drar verkligen upp smaker på löksås. Våga dra på lite i kryddning för att få fram smakerna, fega absolut inte. 
Koka potatisen i rikligt med salt, dåligt saltad potatis är bara trist, visst du kan ju alltid salta efter men då är det ju bara salt smak, inte den goda potatisen. Sen välj för jävulen en god potatis, inte bara en potatis, en som har mycket smak. Jag älskar verkligen god potatis, smaklös potatis är bara trist. 
 
Stek sedan fläsket i olja, ta upp det i rätt tid, håll det varmt. Finhacka gul lök, massor av gullök, sen skiva rödlök tunt, massor av rödlök samt lite vitlök. Vitlök? Vad tusan, det är väl inte husmanskost? Inte det, för ett par hundra år sedan åt vi massor av egenodlade vitlökar men när adeln tyckte att man luktade illa så dog vitlöken ut ur vår svenska gastronomi. Idag luktar alla av vitlök så ta lite, inte mycket men bara så det ger en touch. Själv har jag vitlök från Gotland som jag fått av goda vänner så det är verkligen svenska smaker.
Fräs löken mjuk i fläsk fettet tillsammans med lagerblad, krydda nu på med lite vitpeppar, tillsätt lite vetemjöl och fräs det lite försiktigt och slå sedan på grädde och mjölk. Låt det koka i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Såsen ska vara mättad av lök, såsen är faktiskt viktigare än fläsket. Runda sedan av såsen med en gnutta smör, det är ju ändå fest. Lägg sedan upp det så där elegant på tallriken och toppa upp med persilja, gräslök eller som i mitt fall med än mer lök i form av det gröna på salladslök.
 
Nu kan man gaffelmosa potatisen och mojsa ihop med löksås, vill man hoppa över fläsk så är det ju närapå vegetarisk gastronomi.
Till detta dricker man med fördel ett glas kall mjölk eller en mörk öl! Det är ju ändå lillördag så lite festligt kan det ju få vara! Vilken rätt är din absolut godaste husm