September den vackra månaden!

September har nu kommit, den vackraste årstiden är hösten, färger som skiftar i grönt, rött, orange, gult, dofterna som förändras hela tiden. Solen som lyser upp och ger sån fantastiskt härlig energi efter denna pissommar.

Nu ställer många in sina grillar när kylan kommer men som jag skrivit tidigare så går det grilla året om. En grill med lock som ställs i lä är helt perfekt även en kall dag och allt går att grilla. 
En fin pumpa som skivas upp, gnids med olja, salt och peppar, grillas vacker och mjuk. Sen lite blåmögelost över som får smälta till gifter sig omedelbart men det är lite så med mögelost liksom bacon det gör allt gott. Här rekommenderar jag ett glas rött vin till pumpan.

Tålamodet testas!
På hösten och vintern när det blir kallt så går det åt mer kol och briketter,  blanda häften av varje. Kolet brinner snabbt och briketter håller värmen längre, tänd inte med tändvätska, den ger en massa skum smak. Tändrör är att föredra eller vanlig matolja fungerar också. Har ni sen tagit ner ett fruktträd så lägg på lite späntat ved av dem, ger en magisk doft och smak på det grillade. När ni nu väljer att grilla vid kallt väderlek så låt locket ligga på så länge det går för att spara värme. Det tar tid men då har ni ju mannen ute ur huset en längre tid när han står där vid sin kära grill.

Fördelen med grill är att man får vara ute i friska luften, njuta av stunden och precis som i sången, "Minns i november den ljuva september ". Det är ändå minnen som gör oss rika en mörk kulen kväll mitt i vintern. 


Grillen går att använda till all slags matlagning, det är ju ändå bara en vanlig värmekälla. 
Ett paket med fisk, smör, kokt potatis, dill, citron och kryddor som ställs på under locket sköter sig självt. Under den tiden kan man passa på att räfsa löv eller varför inte ett sista parti krocket med barnen. Mannen behöver ju inte vakta sitt altare då utan kan ta del av övriga familjens bestyr. Lockar ni bort honom med Irish Coffee så glömmer han snart sin kära grill och kan städa bakom garaget som han lovat sedan mars.

Det finns ju fördelar att grilla när det är lite kyligare och det är att det tar längre tid, tiden som gör att mer smak från kolen som tränger in i köttet. En hel kyckling tar ingen smak från en gasolgrill förutom att det tar smak från gasol som ju faktiskt inte är speciellt trevlig. Använd kol, krydda rejält, använd kol och briketter, gärna med lite flis från ett fruktträd som ger smak och använd locket för att behålla värmen längre. Tålamod är det enda som behövs nu. 
Ställ inte in er kolgrill, njut av den hela året, det ska jag göra nu. Jag ska grilla så mycket jag kan och njuta av hösten.