Torsdag det betyder ärtor med fläsk!

 
26 februari 1577 dog Erik XIV efter att ha avnjutit sin ärtsoppa dagen innan. Han lär ha haft enorm magknip innan han dog, visst lite gasig kan man ju bli, nu hade han kryddat med arsenik och det är nog inget som rekommenderas om man nu inte avser att ta död på någon.
 
August Strindberg högaktade ärtsoppa och kallade den för gudamat och jag är benägen att hålla med. En bra ärtsoppa slår oxfilé 8 dagar i veckan med råge. Varför den äts just på torsdagar är det nog ingen som vet men kan bero på att fredag var en fastedag på den katolska medeltiden så man ville ladda upp lite dagen innan med något rejält.
Men även i Finland så är det en torsdagsrätt som tradition. Undrar om de också dricker punch till sin soppa?

Lagom tjock konsistens!

Vissa vill ha sin soppa lite blaskig men själv föredrar jag den lite tjockare, inte så att man behöver använda kniv och gaffel men lite så där lagom tjock så den liksom fyller ut skeden utan att rinna ut som en köttsoppa. Ska det vara senap i soppan? Ja säger jag, lite lagom där också. Lite så där att smaken finns där som en förnimmelse av den. Men givetvis ska det serveras senap till dessutom. Ja ja, självklart. Jag vill inte ha timjan och mejram i soppan utan jag gör ett avkok på timjan, mejram, lök och vitpeppar som jag sedan silar i soppan. Att få en ärtsoppa perfekt så är det buljongen det hänger på. Det går inte koka en god ärtsoppa utan att ha en god grund att stå på.
Sen tycker jag att fläsket ska serveras i skivor på sidan om tillsammans med mejramskorv och tunt skivad lök. Detta är gudagott.
 
Det tar tid att koka ärtsoppa så gör en stor sats direkt. Frys in och ta fram senare, se så enkelt det är med snabbmat. 
 

Plättar eller pannkakor?

Ja det är ju frågan, men det går ju snabbare med pannkakor men så mycket mera elegant det är med små fina plättar. Till det serveras rårörda blåbär och lite lättvispad grädde. Det går även att blanda i hallon tillsammans med blåbären. Varför köpa sylt när det går så snabbt att ta lite frysta bär och röra runt med socker. Kan ju vara bra att visa barn att det inte alltid behövs öppnas en burk. Kan ju gälla vissa kockar också. 
 
Så planera in nästa veckas torsdag med en underbar gastronomisk höjdpunkt i form av ärter med fläsk och plättar med blåbär.
 
Ärtsoppa på mitt sätt. 10 pers
 
1 liter gula ärtor i blöt
700 g rimmat fläsk, sida eller bog
2 gula lökar
4 lagerblad
2 nejlikor
5 vitpepparkorn
2 msk mejram
2 msk timjan
1 gul lök, hackad
500 g mejramskorv eller fläskorv
2 gula lökar
 
Gör så här.
Koka upp fläsket, häll bort det vattnet och skölj fläsket.
Koka sedan fläsket med lökar, nejlikor och lagerblad. Koka det så mört att det går att dela med gaffel. Kyl ner köttet. Sila buljongen och koka nu de blötlagda ärtorna med den goda buljongen och vatten från blötläggningen. Spara lite buljong till senare. Koka försiktigt så att ärtor får behålla lite av sin rundhet. Vispa runt lite med en ballongvisp så att skalet lossnar, fiska upp dem och kasta. Blir den för tjock så späd med mer vatten.
Koka i en kastrull, peppar, mejram, timjan och lök med vatten. Koka ur smaken ordentligt och sila sedan ner avkoket i soppan. 
Skiva sedan fläsket, korven och löken, värm det i resterande av buljongen. Smaka av soppan med lite senap och salt. Servera fläsket och korven på sidan av så gästerna tar vad de vill. Erbjud lite olika senap till detta. Knäckebröd och riktigt smör, en kall pilsner och varm punch, Vad mer kan nu önskas!?
 
Ja just det, plättarna!
 
6 ägg
4 dl vetemjöl
1 liter mjölk
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Smör att steka i.
 
Blanda samman allt, börja med ägg och mjöl, sedan mjölk och resten. Låt stå några timmar eller ett dygn så mjölet får svälla.
Stek sedan plättar eller pannkakor som ni själva önskar.
 
Ha nu en gudagod torsdag! Jag tar gärna emot en inbjudan till en baluns med ärtsoppa när vi kan börja ses igen! Detta är ren lyxmat!