
Bara för att jag blev lite rastlös igår så tog min lilla dotter Izabella-luz och jag och knådade ihop en liten enkel deg så vi nu på morgonen kan få riktigt gott frukostbröd. Vi tjuvsmakade lite igår, först med bara smör som smälte så härligt i brödet och fyllde upp varenda liten hålighet med dess smak. Senare på kvällen blev det en nattmacka med leverpastej, senap och ättiksyra. Har ni inte testat leverpastej och senap så gör det omgående, det sitter som en smeck.

Detta recept är så enkelt, går snabbt och blir så gott, jag lovar. Fungerar lika bra som hålkakor, att baka ut helt i en långpanna eller som på bild som små fyrkanter. Testa detta i helgen, vilken härlig frukost det blir. Receptet är rätt litet, lagom för 1-2 dagar, går ju att dubbla och frysa men håll med att bröd är godast när det är nybakat.

Connys frukostbröd
350 g kallt vatten
25 g jäst
300 g vetemjöl
175 g rågsikt
100 g havregryn
40 g mörk sirap
25 g rumstempererat smör
15 g salt
1 tsk anis
1 tsk fänkålsfrön
Gör så här: Rör ut jäst i vatten, blanda samman allt med vätskan i en deblandare eller för hand. Kör degblandare i 12 minuter och för hand så länge som ni orkar.
Låt sedan degen jäsa i en timme i rumstemperatur.
Nu väljer ni vad som ska bakas, enklast är att bara rundriva degen, kavla ut och lägga i en långpanna, dela upp i fyrkanter.
Eller rundriva, kavla ut och skära ut 20 små eleganta frallor.
Alternativt dela degen på fyra och rundriva, kavla ut och göra klassiska hålkakor av dem.
I alla tre alternativen strör ni lite vetemjöl över och låter jäsa ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader och värm upp den ordentligt. Sätt in brödet i ugnen och sänk värmen till 190 grader och baka av i 12-15 minuter.
Pensla bröden med lite vatten när de kommer ut ur ugnen.
Låt bröden svalna utan duk över dem.
Njut nu av ett enkelt bröd bakat på jäst.

Det låter som ett gott och enkelt bröd. Trevlig att baka med dottern. :-) Senap på leverpastej var en intressant kombo.