
TOMATSOPPA
Tomatsoppa kokt på egenodlade tomater är underbart gott så här års, solmogna och fyllda med smak. I söndags kokades det en sån magisk soppa. Enkelt men sagolikt gott! Recept kommer längre ner.
EN GLAMORÖS SÖNDAG
Det hade regnat kopiöst mycket under lördagen, så där mycket att det var fullt i regntunnan, men då är ju också den vackra vätternsnipan fylld det förstod jag. Jag behövde införskaffa nya gummistövlar insåg jag. Med dessa nya stövlar skulle båten ösas ur denna fina söndag. Sagt och gjort så klev jag ner i båten, de vackert fernissade brädorna flöt omkring i båten. Jag började ösa, aj då, den ena stöveln läckte som ett såll. Kunde lika gärna gått i barfota. Men en ledig söndag med fint väder skulle inte stoppa mitt goda humör. Båten tömdes, durken låg på plats igen, så fin den båten är när relingen är ovanför vattenytan.
LUNCHDAGS
Soppan kokades och avnjöts av mig och min kära sambo, lagom hetta av vår egenodlade chili med namnet Jamaican bell. Jag njöt av stunden, ledig söndag med god soppa stärkte mitt goda humör.
MIN HEMLIGHET
Min sambo for efter lunchen iväg till stallet, jag la mig lite i soffan för att titta på cykel, Vuelta espania, en trevlig etapp som visades på televisionen. Jag somnade nog nästan direkt tror jag, vilket skönt gubbvil det blev denna söndag, men det sa jag inget om till min sambo.
BÖNOR
När Jessica, min sambo kommer hem senare på eftermiddagen så sitter jag vid köksbordet lyssnandes på sportradion, ett glas rött vin och bordet fyllt av bönor vi odlat men glömt namnet på men säkert något från Italien, det brukar vara så. Nu våndas ni nog, "vin på en söndag"? Ja, har man en ledig söndag, humöret är på topp trots en trasig stövel så kan ju ett vin smaka helt underbart.

Jag sitter där när Jessica kommer hem som jag nyss nämnde, jag njuter, tankar far runt precis som de vill. Bara positiva tankar kring jobb, barnen, båten, fiskar jag fångat och mer på fiskar jag aldrig fått. Tänker på den där koljan jag fångade när jag var 14 år som var svenskt rekord om vi inte fångat den utanför Lofoten. Det var en härlig resa att minnas denna härliga söndag. Efter en stund kommer Jessica och sätter sig vid bordet, hon tackar nej till vin, det är ju ändå söndag tänker hon nog. Vi hjälps åt att rensa ur bönorna samtidigt som vi (jag) lyssnar på sportradion, vi pratar om livet, läppjar mitt vin och mår bra. Jag tänker på hur det kanske var förr i ett fattigt Italien, kvinnor samlades kanske på söndagar vid ett stort köksbord i trä, ett bord som kanske hängt med i generationer. Där kvinnor suttit och gjort den lokala varianten av pasta i gemenskap, de har säkert skvallrat runt det bordet om veckan som varit. Tankarna far runt, jag mår så bra, vad kul att jag och min sambo sitter där och plockar bönor denna söndag.
De spelar Petshop Boys på sportradion, vi pratar om musik vi gillade på -80 och -90talet, tiden när vi var unga, när musik betydde något annat för oss. Jag blandar ihop olika gruppers låtar så jag letar fram rätt låt på Spotify. Vi lyssnar, vi pratar, jag tar en sipp på mitt vin, jag mår bra. Byter till sportradion igen, bönorna är snart färdigplockade, de ska torkas och läggas på en vacker glasburk så man på ett romantiskt sätt kan titta på de vackra bönorna i vinter innan de kokas och avnjuts.
Sista bönan är plockad, så härlig de 2 timmarna var känner jag, vi pratade, vi lyssnade på sportradion, jag drack ett gott glas vin, jag njöt, vi var klara tillsammans varpå Jessica säger
-"Försök skriva något glamoröst kring detta för det var ruskigt tråkigt att plocka bönor!"
Jag skrattar åt oss, hur olika vi ser det, men jag tycker nog det blev en rätt glamorös söndag trots allt!

Recept:
TOMATSOPPA MED BÖNOR OCH OSTGRATINERAT BRÖD 4 pers
1kg tomater
1 chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
Salt
Peppar
Ev. 1 msk socker beroende på tomatsort
1 burk vita bönor el valfritt
Vitt, gott bröd
Parmesan, mozzarella eller den ost du har hemma
Olivolja
Gör så här:
Dela tomater, lök, chili och vitlök, koka ihop det med vatten i 1 timme, mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Lägg i bönorna och sjud soppan. Om ni önskar det så ta och blötlägg bönor dagen innan, koka dem, visst det blir godare men om ni spontant gör soppan så finns det inte tid. Vad det gäller bönor på burk så finns det bättre och sämre, dyrare och billigare. Jag väljer burkbönor där locket kan öppnas genom att sticka in fingret i en ring och dra loss locket. Att jag väljer dem beror på att det är så smidigt efter att kommit hem sent efter att ha jobbat i restaurangen. Bara att öppna, dra på med tabasco och äta med sked. Helt perfekt som snabb nattvickning. Tillbaka till soppan, ni skiter nog i vad jag äter kl 23 en lördagskväll. Späd soppan med vatten om den kokar ihop för mycket.
Riv osten, skär brödet i skivor, dänk på med en god olivolja, på med ost och in i ugnen och gratinera dem. Nu är det dags att njuta av soppa, gärna med olivolja och svartpeppar på. Bon apetito!


