Räkmackansdag!
 
Idag firas räkmackans dag men även äggets dag och det är ju påpassligt för ägget är ju lika viktigt på räkmackan så som räkorna. Ett perfekt kokt ägg, förgyller räkmackan medans ett överkokt ägg förstör hela anrättningen. Äggvitan på ett överkokt ägg blir som en trist gummiboll, gulan blir mjölig och i värsta fall ser de ut som ögonen på manskap på en ubåt under andra världskriget. Mörka i kanten och väldigt trista i mitten. Ett perfekt kokt ägg kokas i 6 minuter och kyls ner. Skalas försiktigt, det är lite knepigt men hemligheten är att inte ta det mest färska ägget utan det bör vara några veckor gamla så luften kommit in mellan skal och hinnan. En gammal kaffesked är en annan hemlighet, gå in försiktigt med sked under skalet, låt skeden sedan glida utmed ägg och vips så är ägget helt perfekt. 
 
 
 
Greta Thunberg
 
Handpillade räkor är väl inte det mest klimatsmarta att äta. De fiskas oftast utanför Grönland, fryses in och skeppas sedan ner till Afrika eller Östeuropa för att handskalas, sedan kommer de till oss på hink för att avnjutas på ett gott bröd. Undrar vad Greta tänker om det. Det är få krogar i dag som skalar sina egna räkor idag med anledning av de höga personalkostnader som medföljer. Så köp frysta räkor med skal i dag till era räkmackor och skala själva om ni inte väljer en krog eller caféer. Unna er ett krogbesök, kanske en kall pilsner, en byxljummen rackabajsare eller ett glas vitt vin, det är ju ändå fredag.
 
 
2 vita och 1 brun.
 
Förr, långt innan jag började inom restaurangbranschen så var det tvång att äta för att kunna få inmundiga de juvliga supar som serverades iskalla i små spetsglas och som slog små kvadruppler ner för strupen. Alla var inte så intresserade av att äta så då hade krogar en räkmacka som åkte in och ut från köket likt rekvisita ur en Norénpjäs, gästen var tvungen att säga till om de skulle äta för då gjorde köket en som gick att äta. Den räkmacka som åkte in och ut gång efter annan kunde ha fimpar och liknande som dekoration ju längre den varit med. Restaurangbranschen var kanske lika stolt då som nu alla gånger.
 
Majonnäs. 
 
 Till räkmackan måste det vara en god majonnäs, givetvis egengjord med ordentlig smak av citron, inte för fast utan krämig, räkorna ska kunna sättas fast, liksom sjunka in och omslutas av den goda, feta smaken.
 
Brödet
 
Jag säger nej och ett kraftfullt nej till den klassiska thekakan, det är ju bara en trist produkt utan själ. Nej, det ska vara ett bröd med karaktär, med smak som ger det lilla extra, rågbröd. Ett smakrikt rågbröd som ackompanjerar majonnäs, räkor och ägg. Ett bröd som skapar en helhet, den liksom knyter ihop hela räkmackan när man sedan pressar en perfekt skuren citron över, dillen får blomma ut i doft, lite picklad lök som är tunt skuren är både vackert och gott! Lika vacker som en Zorntavla, förväntansfylld ska en räkmacka vara, gaffel går i kanten av brödet, kniven skär genom skapelsen, munnen fylls av sälta från räkor, syra från citron, fett från majonnäs och rågbrödet med dess fylliga smak och ägget som får rinna ut. Ren njutning denna fredag! Hur kommer du att fira denna viktiga dag?