
Lagspel
En restaurang är ett lagspel där ingen är viktigare än andra även om vi är många som tror det. Som kock är det lätt att drabbas av hybris när några gäster säger att det var det godaste de någonsin ätit oavsett hur illa tillagat det än må vara. Rentav kanske bara öppnat en kartong med helfabrikat så är det lätt att balansera på de höga stolarna.
Dricks
Sen har vi ju detta med dricks som gäster ger efter sitt restaurangbesök, då får serveringspersonal sin hybris, sällan de korvörena delas vidare in till köket ty den är för deras goda service anser de. Oavsett om maten är det bästa gästen ätit eller om serveringspersonal ens orkat putsa bestick, tagit bort smulor från tidigare gäster eller gett ett vackert leende så fördelas dricks väldigt olika om den delas överhuvudtaget. På ett ställe jag jobbade så delades dricks ganska så lika mellan serveringspersonal och kök. Men då fanns det en i matsal som behöll 100% för sig själv med motivering att köket har ju lön. Frågan är hur han tänkte, inte på laget i varje fall.
Som ni förstår så är vi många stjärnor som står över varandra, tror vi. Men oavsett vad jag tror om mitt egna jobb eller vad medarbetare tror om sitt jobb så håller jag två personer högre än andra inom restaurangbranschen även om vi måste vara ett lag som spelar tillsammans. Dessa två är oftast osynliga men spelar de absolut viktigaste rollerna inom alla restauranger.
Vilka kan det vara? Dessa får aldrig hybris, de jobbar på i det fördolda och gör att hela laget kan jobba åt rätt håll.
Ekonomichefen
Jo det är ekonomichefen samt diskaren som är kittet i hela restaurangen, utan deras fenomenala arbete skulle det gå åt skogen rätt snabbt.

Vi kockar vill laga den bästa maten, använda de häftigaste maskiner som finns på marknaden och lägga upp maten på handgjorda tallrikar från kända konstnärer. Det kostar pengar att ha hybris så kan vi kockar lägga en budget för råvaran och ekonomichefen kan räkna ut om det bär sig eller ej på sista raden, om vi får köpa in dyra tallrikar och lägga upp vår vackra mat är deras uppgift. Ingen vill ju ha röda siffror för det leder till konkurs i slutet.

Diskaren
Sen har vi diskaren, utan en duktig diskare så stannar restaurangen rätt snabbt. Om ekonomichefen sagt ja till de nya tallrikarna men diskaren inte gör ett bra jobb så går det inte att lägga upp maten, serveringspersonal får inte visa sin kunskap i matsalen och hybrisen uuteblir. Dessa diskare är ovärderliga, de är i särklass viktigare än kockarna. De står där med kökets smutsiga disk, kastruller som ser ut som någon kokat asfalt i botten, tunga kittlar att lyfta. Konstant så kommer det in glas, porslin och disk från köket in i deras fuktiga miljö.
Dessa uberduktiga diskare som ställer allt på sin plats så vi andra enkelt kan hämta för att kunna skapa lite hybris. All heder till dessa duktiga medarbetare vi har som helt i det tysta jobbar som fullvärdiga medlemmar i samma lag. Diskare och ekonomer, det är dags att ni kliver fram nu, lite jävla hybris kan ni allt få ha ni också. Gå ut i matsalen med sträckta armar likt Zlatan och känn hur duktiga ni är på ert jobb!