"Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken."
 
Så skrev Viktor Rydberg
 
 
Jag verkligen älskar julen med alla dess traditioner, dofter av pepparkakor, glögg, senapsgriljerad skinka och apelsin. Apelsin? Märkligt att apelsin är julkänsla, men barndomsminnen är att jag åt mer apelsin kring jul som barn. Russin åts det också, de där små röda paketen som jag försökte tömma rakt in i munnen i ett nafs. Det närmaste jag kommer russin nu i vuxen ålder är ett gott glas amarone. 
 
Men som barn fick man en påse godis vid julgransplundring med en clementin och en ask russin, idag vill barnen ha en Iphone XL PRO 17 de luxe vid julgransplundring och skiter fullständigt i russin. Tänk när de barnen minns sina barndomsjular, inga sockerkladdiga fingrar att minnas. 
 
Jullovsmorgon
 
Men minnen är viktiga för mig, dofterna likaså, man vaknade upp till Trazan och Barnarne eller familjen Julofsson med Ulf Brunnberg. Skinkmacka framför tv, snön föll utanför fönstret och man längtade ut. Ville åka pulka, skidor och leka i snön, på nåder kunde jag få gå ut en stund för sen skulle man bort. Nyinköpta finkläder som var stickiga och trista med förmaningar om att inte vända till sig för man skulle ha dem varje dag fram till trettondagsafton så alla släktingar fick se hur fin man var. Det höll väl till kl 15,25, en stund in på Kalle Anka och hans vänner när jag hade spillt ner mig med saft från apelsin, dreglat med munnen full av russin och choklad. Sen blev kl 19 och då var det dags för Karl Bertils jul, japanska servettringar skulle sättas på någon gubbes näsa och så hon som trycker upp hela sin barm likt Madonna with the big boobies, jag rodnar än i dag av hennes behag. Julafton avslutades med att någon trött gubbe med fånig hatt i en stor kyrka pratade oavbrutet om Jesus. Men snart var juldagen kommen, då fick man leka med kompisar igen, en liten stund i varje fall.
 
 
Men julen var ju inte bara tv och russin, det var ju julmat också. Vi köpte fläskkorv av handlare Ring i saluhallen men som kock så älskar jag att veva egen korv till jul, smaker som verkligen ger julkänsla, egen senap som fått mogna i några veckor. Sen är ju senap på den egengjorda leverpastejen som verkligen smakar lever helt sagolikt. Grov leverpastej fylld av smak och textur på en bit hembakat rågbröd är så mycket jul för mig.
 
 
 
C.E Hagdahl 
 
Julen för några hundra år sedan var något extra, husbonden dukade fram allt för pigor och drängar på julafton, så även brännvin och öl. Då fick både pigor och drängar dricka. Under andra delar av året bjöds drängar på en sup vid kallt väder helt enligt Charles Emil Hagdahl, pigor fick ingen sup. Men på julen bjöds det frikostigt på mat och dryck vid den tiden. Grisen slaktades, korv stoppades, hela grisen togs om hand även tungan. Tunga som är perfekt kokt är så underbart gott på julbordet. 
 
Ett gott bröd till jul är kavring, kavring fungerar till all smörgåsmat på julbordet, tunga med rödbetssallad, oh så gott, egen inlagd sill på kavring sitter som en fläskläpp, kavring med en rommajonnäs och rökt lax med julmust och en byxljummen rackabajsare är himmelskt gott. Ett julbord för mig ska vara ett överflöd likt scenen ur Fanny och Alexander när de firar jul. Dofter, smaker och glädjen över julen, över allt stök inför julafton ska nu ge utdelning. Ät nudlar resten av året om det behövs men satsa fullt ut på julbordet, samla familjen och tillverka, patéer, rullsyltor, rödbetssallad, stoppa korven, kör ut patriarkatet i snön till grillen och rök korv, skinka, får eller vad som önskas på ert julbord. Skicka med patriarkatet en glögg eller två så kan han använda grillen även på vintertid. Jag älskar julen både som privatperson men framförallt som kock på restaurang. Då kommer hantverket fram, skaparglädjen ger sån härlig känsla för mig personligen, då känner jag mig som lyckligast när gottebordet växer fram, tillbehören till ostar kokas, det varma tar form, charken röks, patéer som är så vackra, laxar som röks, gravad sen sillar. Alltså sill, hela julbordet startar med inlagda sillar som vattnas ur. Kom ihåg att inte spola er sill. Lägg feta saltsillar i en bunke och häll på vatten, låt stå ett par timmar, häll av och på med nytt vatten igen. Gör så i ett dygn. Spolar ni så blir sillen lös i kanterna. Sen glöm inte att salt potatis ordentligt när ni kokar, dåligt saltad potatis "är som kärlek utan kyssar och kärlek utan kyssar är ju ingen kärlek alls" som Sune Mangs sjöng. 
 
Stressa inte fram julen, låt inte stöket skapa ångest, njut av julen, njut av att se barnen kladda ner sina nya kläder, det är bara kläder och det skapar minnen. Ta er tid att skapa doftminnen, smakminnen, familjeminnen. Sen finns det de som kanske inte har någon att skapa minnen med, bjud in dem. Det är faan inte roligt med snabbmakaroner och ketchup till Kalle Anka kl 15,00. Det är minnen det också men det lämnar vi därhän. 
 
Nu faller snön utanför fönstret, småfåglarna har fått mat, veden sprakar i spisen, jag längtar till julen och julbordet! Funderar på vad jag ska röka till julen, korv, fisk, skinka ja kanske allt. Ett par paket russin ur de röda askarna kan de bli dessutom.