Senapens historia
Senap lär ha sitt ursprung i Indien, undrar om de hade Skånsk senap också! Sen blev det romarnas tur att ta till sig senap, tänk er att Julius Ceasar drog ett lager med senap på salamin inne på Forum Romana vid lunch! Till Sverige kom senapen på medeltiden och var för de rika i många år. Danmark och Skåne var de som tog till sig senapen först. Därav kom just skånsk senap. Idag är det merparten världen över som tar sin korv med senap på. De riktigt insnöade senapsmänniskorna måste ha en gammal kanonkula och rulla över senapskornen, själv köper jag billiga kaffekvarnar och mixar senapskorn.
3000 år senare så äter vi senap till så mycket, vi blandar det med sill, sås till laxen, lite senap så vispas en majonnäs ihop, vi blandar med rödbetssallad och mycket mer. Men det tar tid att göra senap, ca 30 min men sen kommer väntan. Ett par veckor behövs för att låta senapen mogna fram. Men sen är det så gott till en smörgås med kanske skinka, leverpastej eller varför inte rökt korv!
Whisky
Jag brukar göra egen senap åtminstone till jul, förra året smaksatte jag den med granskottssirap, i år blev det whisky och honung. Så jag gjorde mig ett ärende till vårt fantastiska systembolag för att köpa whisky.
Jag föll för Clan MacGregor. Kanske inte världens bästa men smaka på namnet, uttala det med kraftig skottsk accent, KLÄÄN MAACKGRRÄÄGOOR! Bara det gör ju att senapen blir sagolikt god.
Inte Skånsk senap utan Skottsk senap!

Denna senap är verkligen stark i sin smak och inget för nybörjare men det bör ju finnas åtminstone 3 ssorters senap på ett julbord.
Årets julsenap smaksatt med honung-& whisky
75 g brunt och gult senapsfrö
100 g senapspulver
2 msk ättika
1 dl flytande honung
1 dl rapsolja
1/2 dl whisky eller annan sprit eller varför inte starkt kaffe
Gör så här: Mortla eller mixa sönder senapsfrö grovt, blanda samman allt och fyll upp i en burk. Låt stå i rumstemperatur ett par dygn. Låt senap mogna under några veckor! Njut sedan.
Det är en perfekt gåbortpresent och låta andra glädjas över er goda senap! Jag kanske borde ge bort en burk till någon som önskar en god senap! Vem skulle det kunna bli?
Vad är ditt senapsrecept?