11 maj, chokladbollensdag och återigen så heter den inte något annat än chokladboll. Enbart förlegat, omoget och idiotiskt att kalla den för något nedvärderat ord.
Vem minns inte hur chokladbollar rullades dagarna i ända på 70-talet, på dagis när något barn fyllde, i mormors kök, en regnig och trist dag efter skolan med någon kompis. Det rullades chokladbollar i parti och minut över hela Sverige. Små fina chokladbollar fyllda med riktigt smör och rullade i pärlsocker. I vuxen ålder så vill jag ha kokosflingor på dem, älskar den smaken med en bitterljuv chokladboll.

Jag vill ha dem i perfekt storlek. Som en köttbulle, bara att kasta in i munnen. Så där lagom stor att en är för liten så man tar en till men de är så goda att ytterligare en kastas in i munnen. Så där fortsätter det tills tallriken är tom, när de är perfekt i storlek och smaken ger mersmak. Vissa föredrar stora som en tennisboll men då fylls inte varje tugga av kokos utan mer att det växer i munnen, är de sen gjorda på något trist margarin så blir det verkligen ingen fest. Smör ska det vara, inget kan ersätta smörets smak.

Chokladbollar 50 st
300 g smör
4 dl strösocker
7 dl havregryn
2 dl kokos + att rulla dem i
1,2 dl kakao
1/2 dl starkt kaffe
3 msk konjak
Gör så här: Vispa smör och socker till en slät smet. Blanda sedan samman resten av ingredienserna och låt stå i 10 minuter innan de rullas. Vänd dem sedan i kokos.
Där har ni det ultimata receptet av chokladbollar. Ställ er nu och rulla med era barn och barnbarn, njut av dem i dag, i morgon och alla andra dagar! Länge leve chokladbollen! Hip hipp hurra!
Kaffe och konjak i ett och så dessutom choklad- kan det bli bättre ?
Men kanske mer barnvänligt?