Pasta, jag vet inte vad det är som gör att jag älskar pasta. Dyrkar pasta ja nästan avgudar alla former av pasta så länge den är bra gjord. Överkokt pasta är lika obehagligt som blöta pannkakor, trist konsistens som inte gör någon lycklig förutom våra höns möjligtvis.

Pasta all Amatriciana fick förgylla vår lördagskväll. Det bör vara bucattini till denna romanska anrättning men det fick bli bronsvalsad spaghetti istället.
Guancale, sockersaltad griskind som skärs i mycket små tärningar steks knapriga i olivolja, fiskas sedan upp jag lägger i fint hackad rödlök som fräses mjuka. Ja jag vet att det kanske inte alltid ska vara det i denna sås men jag har det ändå, dessutom så tillsätter jag vitlök också bara för att det blir ännu godare. En skvätt vitt vin får koka med innan jag tillsätter 1 burk med San marzano tomater och lika mycket vatten som sedan får kokas ihop och smakas av med salt och svartpeppar. Det tar en 1 timme ungefär. Pasta är ingen snabbmat, det är med kärlek och omtanke det lagas och då gärna med ett glas vin till.

När ni väljer pasta så välj då en sort av god kvalitet, gärna just den som är bronsvalsad så såsen suger in i pastan. Tänk själva hur gott det är att gaffelmosa en god potatissort med sås och slevar in i munnen. Exakt det samma med pasta, den ska kokas några minuter kortare än vad paketet säger för att sedan få kokas med såsen de sista minuterna. Sen är det ju otroligt viktigt att ha rikligt med salt i vattnet när pastan kokas, för lite salt är lika illa som att koka pasta med för lite vatten. Det blir bara trist och kärlekslöst, så rikligt med salt och vatten så pastan får koka ordentligt.

Ta nu en klunk vin, gärna då ett italienskt vin, lägg ner den stekta guancalen i såsen så den får koka med. Kolla in nu hur såsen förändras, fettet från griskind kommer förgylla såsen till något magiskt.

Nu ska det helst vara peccorino som rivs men det fungerar med parmesan också. Riv en rejäl mängd och så river ni lite till, det går inte få för mycket av den goda osten över pastan.

Vänd runt pastan i såsen och koka med i några minuter, smaka av med salt och svartpeppar, vänd upp på ett stort fat, ringla en god olivolja över och sedan den rivna osten. Nu sitter familjen och väntar vid det dukade bordet med ett gott nybakat bröd till anrättningen. Kärlek tar tid, pasta är kärlek så låt pastan få ta tid.
Visst guancale är rätt dyrt per kg, den jag köpte kostade 250 kr/kg men det räcker med 50 g/person. 12,50 kr/person är ju klart mycket billigare än mycket annat som serveras en lördagskväll, hittar ni inte guancale så välj pancetta istället. Så köp en bit guancale och koka en sagolik pasta all Amatriciana, njut av en fantastisk måltid med familj, vänner, ja varför inte hela grannskapet, låt alla ta del av er kärlekssaga!