Sommaren har kommit, några timmar på stranden gjorde mitt bleka skinn läckert rosa likt en flamingo och i samband med solbränna börjar grillsäsongen för många.
Själv anser jag att det går att grilla året om. Men jag förstår att det inte är lika festligt att rulla fram en svindyr gasolgrill när midvintern är som vackrast. Men en vanlig traditionell grill för kol och ved så blir det varmt och njutbart även när snön ligger vackert över landskapet. Det är absolut inte fel med gasolgrill men det är ju inte helt rätt heller om man vill ha grillsmak på köttet. Men det går ju lösa det också med rökaromer eller de speciella grillkryddor jag skapade och sålde under pandemin, då kommer det ju lite smak trots allt.
För med kol och ved kommer det äkta, det som våra förfäder överlevde med.
Det är lite med gasolgrill som med dyra bilar, ni vet stor och dyr bil så har männen liten sn..p! Fundera på det när ni blir bjudna till grannen och mannen stolt visar upp sin gasolgrill.
Gasol är ett sätt att tillaga mat snabbt och snyggt. Då funkar ju faktiskt ett kokplatta och en grillpanna, det ser ju inte så exklusivt ut men det blir ju samma smak trots allt som vid gasol.
Nej, eld ska det vara, brinna, ryka och dofta i hela grannskapet. Det är inte så konstigt att många ruskigt bra restauranger tillagar sin mat över öppen eld, kol och rök, smaken som kommer från veden skapar magi. Dessa restauranger får stjärnor för att de lärt sig hantera elden lika bra som vi andra kokar tevatten, de styr eld, glöd och rök på ett fantastiskt sätt.
Själv har jag snöat in på ved från fruktträd. Råvaran som tillagas över eld från fruktträd får en lätt sötma, doften av äpple tränger in i kött.
Jag har en plan att bygga ett utekök med grill och ugn, att själv skapa magin med hjälp av ved men tills dess så har jag murat en liten eldstad i 2 etage för att elda ved och kunna skyffla kol för grill. Det är en härlig känsla att elda upp en rejäl glödbädd av ved och sedan skyffla vidare under grillgaller. Till och med en enkel flintastek blir magisk med ved och lite glaze.
Glaze gjorde jag med äppelvinäger, olivolja samt honung, penslade på i omgångar och fick lite knäckig yta på flintasteken. Nu vet jag att många "finkockar" rynkar på näsan för flintastek men till er kan jag ju säga att ni kan i så fall hoppa över julskinka också. Skinka är gott året om så det så!
Till och med potatis blir extra gott när den grillas, lite pressad citron på slutet som ger en frisk ton och skapar kärlek. Ett tips till alla ni män som helt plötsligt lagar mat på sommartid, grillar ni med ved eller kol så tar det ju längre tid, tid som ni "måste vakta grillen", tid som er bättre hälft hinner hämta fler pilsner till er, tid som er bättre hälft hinner städa, göra sallad, duka, passa barn, tvätta bilen, handla och så vidare. Det är dags att skissa på uteköket känner jag.